Zdravlje
23.11.2020.

Zaboravite na treninge, igraonice i rođendane dok pandemija ne prođe

Sve do ove godine u oktobru i novembru bavili smo se repiratornim i bakterijskim infekcijama kod dece školskog i predškolskog uzrasta koja borave u kolektivima i koja se iz kolektiva vraćaju s povišenom temperaturom, kijavicom, kašljem, upalama sinusa, anginama... Sve do ove godine, u ovo doba godine bavili smo razmatranjem argumenata za i protiv vakcine koja štiti od sezonskog gripa, a sada se svi bavimo samo koronavirusom. Broj zaraženih, broj umrlih, ali i broj teških slučajeva raste iz dana u dan, uporedo s tim raste i naša zabrinutost, a valjalo bi da poraste i stepen odgovornosti i stepen zaštite koju preduzimamo.

Najvažnije je da svako od nas pokaže daleko veći stepen lične odgovornosti i samosvesti, da uloži dodatni napor u zaštitu sopstvenog zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i zdravlja dece koja mogu da se zaraze koronavirusom u vrtiću, školi, igraonici, na treningu, rođendanu kod drugara... Važno je pratiti simptome, jer kijanje, kašalj, bol u grlu, povišena temperatura i malaksalost ne moraju da ukazuju na koronu, ali ako se tome pridruže gubitak čula mirisa i ukusa, kratak dah, vodenaste stolice, velike su šanse da nije reč o nekom od drugih aktuelnih virusa. Još gore je biti uljuljkan. Važno je da ne računate na to da dete ne može da se zarazi, da ako je zaraženo mora da ima tegobe i da ako nema tegobe ne može da širi koronu, jer može!

Imajte na umu da kijavica može da se javi i usled bakterijske ili bilo koje virusne infekcije, uključujući i grip, ali i pod uticajem velike teperaturne razlike između spoljašnje i unutrašnje sredine, odnosno ulaska u zagrejan prostor. Kašalj može da se javi usled dugotrajnog boravka na niskim temperaturama ili kao posledica slivanja sekreta izazvanog respiratornom infekcijom, ali se kašalj izazvan koronavirusom razlikuje od toga. On je suv, traje najmanje tri dana i prati ga temperatura koja ne može da se obori, malaksalost i nedostatak daha, zbog čega dete treba odvesti lekaru.

Ako dete kija, kašlje ili ima povišenu temperaturu, ne vodite ga u školu i u vrtić, a igraonice, treninge, kreativne i razne druge radionice, školice i kurseve odložite za neko bolje vreme ako nisu onlajn. Vežbajte s njim kod kuće, zabavljajte se i uživajte u okrilju toplog doma, tu ste najsigurniji.
Uostalom, dovoljno je da poslušate apel Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije: „Ljudi, građanke i građani, braćo i sestre, pomozite zaposlenima u prosveti! Ne šaljite decu sa simptomima gripa u škole! Ne vodite ih u igraonice, ne šaljite na treninge, koliko god možete, spasite i sebe i nas! Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo“...
Foto: pixabay, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno