Zdravlje
12.11.2020.

Znate li da čak četvrtina dece školskog uzrasta ima problema s vidom

Problemi s vidom kod dece veoma su česti, češći nego što se misli, jer se preventivnim oftalmološkim pregledima ne pridaje velika važnost. Statistika kaže do 10 odsto predškolaca i oko 25 odsto dece školskog uzrasta ima poremećaje vida koji ne daju uvek očigledne simptome. A kako većina tih neotkrivenih i nelečenih poremećaja dovodi do problema sa učenjem, u praksi se dijagnoza uglavnom postavlja tek kada dete počne da odbija da uči, da piše domaće zadatke ili kada naređa loše ocene.

Pregledi oka u ranom detinjstvu su neophodni da bi se osigurao normalan vizuelni razvoj, jer će oko 80 odsto onoga što dete nauči pre 13. godine ono usvojiti vizuelno. No, kako danas i sasvim mala deca imaju kontakt sa telefonima i tabletima, a predškolci sa računarima i laptopovima, rano otkrivanje problema s vidom važnije je nego ikad ranije.
Pritom, ne treba zaboraviti na urođene poremećaje poput strabizma i ambliopije koji, ako se ne otkriju na vreme, mogu da prouzrokuju trajne probleme.

Iz tog razloga, prvi pregled očiju treba obaviti kada dete napuni šest meseci, iako on ne može da bude detaljan i sveobuhvatan kao pregled koji se radi starijoj deci i odraslima. Sledeći očni pregled treba obaviti u trećoj godini, pre polaska u predškolsko ili u prvi razred, sa šest ili sedam godina, a potom na svakih godinu dana ili na dve godine, ako nije bilo nikakvih problema.
Deca s dijagnozom, a posebno mališani koji nose naočare ili sočiva, treba da idu na redovne godišnje kontrole ili, ako lekar proceni da treba, i češće od toga.

Deca, naročito ona sasvim mala, ne znaju da li dobro vide ili ne, pa ne mogu ni da vam se požale, ali postoje simptomi koje vi možete da uočite. Osim glavobolje, to su i žmirkanje i učestalo treptanje, krivljenje glave u jednu stranu, loša koordinacija oko-ruka i nsistiranje da se prstom ili olovkom prati tekst tokom čitanja. Ako primetite bilo šta od ovoga, obavezno odvedite dete oftalmologu.
Foto: westoncontactlens.com, ochsner.org, babycenter.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno