Zdravlje
30.09.2020.

Imunitet je najvažniji i najsnažniji čuvar našeg zdravlja

Imunitet, čuvar našeg zdravlja, sadrži čitav niz odbrambenih oruđa, koji u slučaju virusa eliminišu zaražene ćelije organizma kako bi onemogućile da se patogen u njima umnožava. Osim toga, tu su i ćelije koje luče molekule koji predstavljaju biološke signale i upravljaju zapaljenjskom reakcijom i imunskim odgovorom, kao i specifična antitela koja se vezuju za mikroorganizme i blokiraju ih ili razaraju.
Evo nekih od značajnih stavki imuniteta:

Citokini
Citokini su proteini male molekulske mase koji deluju kao posrednici između delova imunološkog sistema. Izlučuju ih različite ćelije kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti.

Citokinska oluja
Citokinska oluja je proces u kome imunološki sistem u susretu sa nepoznatim virusom reaguje preteranim umnožavanjem ćelija koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije ovog sistema. Fenomen „citokinske oluje", preteranog imunog odgovora organizma, koji rezultira teškim upalnim promenama, ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oblicima infekcije virusom kovid-19.

Makrofage
Makrofage su čistači organizma. Skupljaju i „gutaju“ sva strana tela u tkivima i krvi, bilo da su to virusi, otrovi koje luče bakterije ili delovi bakterija… Makrofage se ne nalaze u krvi, oni su smešteni na strateškim mestima na kojima naši organi dolaze u dodir s krvnom strujom ili vanjskim svetom. Na primer, nalaze se na mestu na kojem pluća primaju vazduh iz spoljašnje sredine i gde su ćelije jetre povezane s krvnim sudovima.

Antioksidansi
Antioksidansi su supstance koje štite ćelije od oksidativnog delovanja slobodnih radikala. Spasavaju zdrave telesne ćelije tako što brišu slobodne radikale koji bi ih u suprotnom oštetili i na taj način pomažu u smanjivanju njihovog opasnog delovanja. Naša tela proizvode sopstvene antioksidanse, ali takođe koriste i antioksidanse iz hrane što, zajedno s aktivnim, uravnoteženim stilom života, može da pomogne u smanjivanju rizika od bolesti.

Imunitet krda
Kolektivni imunitet, odnosno imunitet krda, razvija se kada najmanje 60 do 70 procenata populacije stekne imunitet prema nekoj bolesti. Nastaje prirodnim putem, zaražavanjem ili vakcinisanjem.

Immunokind
Uz vreme korone, uz mere opreza, najvažnije je jačanje dečjeg imuniteta, a to se postiže korišćenjem kompeksnog homeopatskog leka „Immunokind“. On povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, rešava problem zapušenog nosa, kašlja i otežanog disanja i smanjuje šanse za razvoj drugih infekcija. Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.
Promo tekst
Foto: pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina