Zdravlje
07.09.2020.

Mala deca su ćesto veliki probirljivci. Evo šta ne treba da radite

Retki su roditelji koji nemaju problema sa detetom kada je hrana u pitanju. Suviše je probirljivo, voli samo dva-tri jela, neće da čuje za spanać, brokoli i salate, a uz to moraju da ga jure s tanjirom kroz kuću ne bi li pojelo makar nekoliko zalogaja. 

Pokušali ste sve. Čak ste se savetovali i sa drugim roditeljima koji imaju sličnih problema, pročitali ste gomilu članaka i saveta na tu temu, ali oni jednostavno ne funkcionišu kada je vaš mrljavko u pitanju. Zapitajte se da li možda vi ponavljate neke greške koje vas udaljavaju od cilja

Nemojte spremati samo hranu koju voli 

Iz straha da ne ostane gladno, mnogi roditelji detetu spremaju samo onu hranu i samo one namirnice koje ono voli. Međutim, ovako ništa nećete postići i dete se neće navikavati i uvoditi u ishranu neke nove, zdrave namirnice. Trebalo bi da u obrok uvek ubacite jednu namirnicu koju voli i jednu koju ne voli kako bi se postepeno navikavalo. Ukoliko su mu omiljeni krompirići sa mesom a nije ljubitelj salata i povrća, u tanjir mu obavezno stavite i neku salatu kao dodatak.
Ako ga uključite u spremanje hrane, ceo proces će mu biti zanimljiv pa je veća šansa da će biti motivisanije da proba to što ste zajedno pravili. 

Nemojte ga terati da jede na silu

Ukoliko dete sve vreme jurite sa tanjirom po kući i terate ga da jede stvari koje ne voli, postaće mu odbojna ne samo ta namirnica već i samo vreme predviđeno za obrok. Umesto toga, sledeći put kada nešto ne želi da pojede ne pridajte toliko pažnje i ne pravite veliku pompu oko toga. Kada bude gladno, samo će tražiti da jede. Čak su i veće šanse da će, ukoliko ne pravite dramu oko određenog jela, dete vremenom samo početi da ga jede. 

Ne ignorišite njegov ukus

Deca često imaju veoma osetljivo čulo ukusa, pa ono što je vama gotovo neslano ili slabo začinjeno, njima može biti veoma slano ili jako. Stoga za dete, posebno ako je mlađe, pravite manje začinjenu i posoljenu hranu. 

Ne terajte ga da uvek pojede sve iz tanjira 

Najvažnije je da je dete sito i zadovoljno a ne da je pojelo sve iz tanjira. Vodite računa o tome da mu niste servirali suviše veliku porciju i da je od užine do obroka prošlo najmanje dva sata.
Znamo da je apetit svakog deteta individualna stvar, međutim, savet nutricionista je da na svaku detetovu godinu ide po jedna supena kašika hrane. Ako mališa ima tri godine, najverovatnije je da će mu biti sasvim dovoljne tri kašike povrća, tri mesa, tri salate. Ma kako mala izgledala porcija, dete će moći da je savlada. 

Ne obećavajte hranu kao nagradu 

Kada dete ne želi da jede roditelji obećavaju sve i svašta, samo da se obrok dovrši. Pa tako u nagrade za pojedeni ručak dolaze i slatkiši, grickalice ili sokovi. Ovo nikako nije dobar potez, jer na taj način nećete kod njega razviti zdrave navike u ishrani. Umesto toga, obećajte mu neku zabavnu, zajedničku aktivnost, igranje u parkiću, odlazak u zoo vrt, ili vožnju trotineta pored reke. 

Nemojte da odustajete prerano 

Istraživanja pokazuju da je potrebno ponekada detetu ponuditi i oko 20 puta istu hranu da bi je prihvatilo. Zvuči obeshrabrujuće, znamo. Ali nemojte se lako predavati. Nemojte odustajati od spremanja namirnica koje mališan ne voli, jer će samo na taj način, ukoliko je često bude viđalo na stolu, da se postepeno privikne na nju. 

Ne nudite grickalice i sokove kao užinu 

Industrijske grickalice, slatkiši i sokovi koji sadrže dosta šećera i aditiva, utiču na smanjenje apetita kod deteta a svakako nisu dobri ni za odrasle a kamoli za decu koja su u razvoju. Umesto toga ponudite ga nekom svežom voćkom ili zdavom domaćom grickalicom, kao što su recimo kokice koje su svakao bolje od flipsa i čipseva. Što se tiče sokova, preporučljivo je da dete može dnevno da unosi oko pola čače do jednu čašu prirodnog soka bez dodataka šećera i zaslašivača.
foto: familydoctor.org, quora.com, unsplash, pxhere

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina