Zdravlje
20.08.2020.

Ako se malo potrudite i nadmudrite ih, zavoleće voće

Prema rezultatima studije objavljene u „Evropskom časopisu kliničke ishrane“, namirnice koje sadrže velike količine zasićenih masti, transmasti, natrijuma i prostih ugljenih hidrata, poput bombona, gaziranih napitaka, belog hleba, čokolade i ostalih slatkiša, stimulišu regije mozga zadužene za osećaj zadovoljstva. Dete, prirodno, želi da taj osećaj traje zauvek, pa žudi za nezdravom hranom, pa sve ono što je zdravo, čak i slasno i slatko voće, pada u drugi plan.

E, tu na snagu stupa vaša domišljatost. Ne možete da sprečite decu da jedu grickalice i da žude za njima, jer se zavisnost ne stvara na svesnom nivou, ali to ne znači da treba odustati od pravilne i zdrave ishrane. Na silu ne može ništa, zato treba da nadmudrite decu. S jedne strane treba da im budete dobar primer, da bi vas sledili, a s druge strane treba kroz igru i zabavu da ih navedete da zavole voće. Idite zajedno u kupovinu, kupite od svake voćke po malo, pa se bacite na pravljenje najsavršenijih voćnih aranžmana.U ovaj poduhvat krenite mudro i strpljivo, jer nećete trčati sprint već maraton, zbog čega ne bi valjalo da se obeshrabrite već na početku. Nek prvi korak bude kompromis - za užinu deci ponudite sladoled u kornetu, najbolje domaći, bogato dekorisan voćem po njihovom ukusu. Ako to bude uslov da dobiju svoju omiljenu letnju poslasticu, bićete na dobitku i vi i oni, jer će svako od vas morati da učini mali ustupak, a to je dobro za prvi korak. Ako ove godine zbog korone niste otišli na more, prizovite morski ambijent u vaš dom. Od raznobojnog voća - jabuka, banana, grožđa, bresaka, krušaka ili nekod drugog po detetovom izboru - čašom ili modlama napravite male i velike krugove za glavu i krljušt, a nožem isecite trouglove za rep i peraja ribe. Prelijte voće limunovim sokom da ne potamni, dajte detetu da napravi ribu po sopstvenom ukusu i da je potom u slast pojede.  Dok vi od kruške pravite telo ježića, deca mogu na čačkalice da nižu komadiće voća po izboru koje ste im unapred naseckali i prelili limunovim sokom da ne potamne. Ovaj aranžman može da se pravi i u svakom godišnjem dobu, samo će voće koje ćete koristiti biti drugačije. Ova palmica sa tropskog ostrva imaće nabolji ukus ako je napravite od tropskog voća. No, ako dete ima drugačiju ideju i plan, pa preferira neko drugo voće, ne sputavajte ni njegovu kreativnost ni njegovu potrebu da eksperimentiše sa ukusima.
Pre nego što slistite ovo, ali i ostala voćna remek-dela, obavezno ih fotografišite, da biste mogli da pohvalite dete pred porodicom i prijateljima. To će ga motivisati da nastavi da pravi nove kreacije i da istinski zavoli voće.
foto: ivabalk-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

16.
Oct
2024
Alternativna medicina
25.
Sep
2024
Alternativna medicina
09.
Sep
2024
Alternativna medicina