Zdravlje
27.07.2020.

Verovali ili ne, zdrave navike popravljaju genski potencijal

Kada se govori o zdravlju, fizičkoj kondiciji, sklonostima, životnim izborima ili uspesima, mnogi će reći da sve to u velikoj meri zavisi od gena, a zaboravlja se da geni nisu „glavni igrači“. Brojna naučna istraživanja razbila su mit da nam je mnogo toga predodređeno genetskim kodom i pokazala da on uopšte ne mora biti presudan za naše zdravlje. Svaki čovek ima različite predispozicije, koje su mu zadate genskim nasleđem, ali to se prvenstveno odnosi na građu i funkcionisanje tela, a gotovo sve ostalo čine uticaji iz okoline.


Upravo je to domen epigenetike, naučne discipline koja proučava uticaj spoljnih faktora na menjanje i ispoljavanje gena. Faktori okoline i ono što činimo mogu dovesti do epigenetskih promena u organizmu, a pritom je posebno važno stanje uma – naše misli i uverenja. Način na koji živimo i razmišljamo dugoročno može promeniti naše gene, pa zato razne sklonosti i podložnosti određenim bolestima s vremenom mogu postati nasledne. Na sreću, vredi i obrnuto načelo – da se zdravim navikama i uravnoteženim odnosima izgrađuje povoljan genski potencijal.


– Za imunološki sistem kažemo da je nezreo do kraja treće godine života. Dakle, taj period života je izuzetno osetljiv i podložan varijacijama zbog spoljnih uticaja. Razvoju imunološkog sistema dat je pečat još  u utrobi majke i, kao rast i razvoj uopšte, određen je genetski i nekim epigenetskim markerima, uglavnom materijalnog porekla kao što su sociološko-kulturološki faktori, ali i zdravstvenim stanjem majke – objašnjava prim. dr Bosiljke Sklopić Ugrinić, specijalista pedijatrije.


Uz mere opreza, najvažnije je jačanje dečjeg imuniteta, a to se, između ostalog, postiže korišćenjem kompeksnog homeopatskog leka Immunokind. Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema Immunokind povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, a simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.

Promo tekst
Foto: oncologynews.com.au, wondrlust.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno