Zdravlje
25.07.2020.

Ove namirnice poboljšaće koncentraciju i pamćenje kod dece

Većina dece u mlađem uzrastu zna da bude izuzetno probirljva kada je izbor namirnica u pitanju i gotovo uvek će se pre odlučiti za ono što im je ukusno, nego za ono što je zdravo. Međutim, nešto iz tog zdravog asortimana moralo bi, i pored nećkanja i odbijanja, makar povremeno da se nađe na njihovim tanjirima, jer se od toga raste, od toga se razvija, to poboljšava koncentraciju i pamćenje. 

Integralne žitarice: Ove namirnice bogate su vitaminom B koji je veoma važan za razvoj nervnog sistema, a takođe sadrže materije koje stvaraju energiju za mozak. Dokazano je da doručak bogat integralnim žitaricama utiče na poboljšanje pažnje i kratkoročne memorije. Pored toga, ove vrste žitarica pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
Zato deci s vremena na vreme ubacite u ishranu heljdu, raž, zob ili kinou koja je posebno bogata biljnim vlaknima, antioksidansima i ne sadrži gluten. 

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama: Masne ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama od velike su važnosti za razvoj mozga jer, pokatuju studije, poboljšavaju pamćenje, rešavanje problema, čitanje i koncentraciju. Zato neka se na dečjem tanjiru makar jednom nedeljno nađu skuša, sardine, losos ili haringe tako što ćete najmanje jedan mesni obrok da zamenite nekom od ovih vrsta ribe. 

Jaja: Mozak dece najbrže se razvija tokom prve godine života. Zato, detetu ukoliko nije alergično i čim počne da jede čvrstu hranu, ubacite u obroke i jaja koja su bogata vitaminom B4, gvožđem, vitaminom A i imaju veoma važnu ulogu u formiranju nervnih ćelija. 

Mahunarke: Ove namirnica prepune su belančevina, vitamina i minerala pa su izvrstan izbor za decu, a takođe sadrže i omega 3-masne kiseline. Njihovim konzumiranjem u telu se oslobađa dosta energije koja je neophodna za koncentraciju i rešavanje problema. 

Mlečni proizvodi: Mleko, jogurt, mladi sir i kefir sadrže kalcijum koji je neophodan za pravilan razvoj dece. Pored belančevina, sadrže i proteine i vitamin B koji je bitan za razvoj moždanih ćelija i neurotransmitera. Deca će energiju a samim tim i koncetraciju moći brzo da nadoknade i konzumiranjem semenki i kao dobrog izvora vitamina E i antioksidanasa koji jačaju nervni sistem a zdrave su grickalice i odlične su kao užina jer obezbeđuju dodatni izvor energije.
foto: pxhere, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno