Zdravlje
24.06.2020.

Skolioza kod dece - Svaki roditelj treba da zna ove važne činjenice o deformitetu kičme

Skolioza je deformitet kičmenog stuba sa krivljenjem u jednu ili u obe strane i relativno se često javlja kod dece. Nekada se u većini slučajeva otkrivala u uzrastu od 10 do 12 godina, a danas se uput za fizijatra često dobija nakon sistematskog pregleda za upis u prvi razred na kojem se mališanima dijagnostikuje loše držanje. Na sreću, uz doslednost, upornost, malo strogoće roditelja i puno vežbanja, ovaj zdravstveni problem može da se reši.


Što se pre postavi dijagnoza, to je bolje

Iako bi svako od nas mogao da uoči loše držanje kod deteta, ne bi bilo loše zamoliti njegovog pedijatra da prilikom redovnih pregleda obrati pažnju i na kičmu. Ako se deformiteti otkriju na vreme, pre nego što dete krene u školu ili pre perioda intenzivnog, naglog rasta, mogu da se preduprede teže forme skolioze.
Uobičajeni znaci ovog oboljenja uključuju povijena ramena, jedno ili oba, loše držanje glave ili nepravilan hod, ali oni mogu i da izostanu, pa da se deformiteti kasno otkriju. To je posebno problematično kad dete napuni 10 ili 12 godina, jer se pred roditeljima ne pojavljuje bez majice ili se nogo izležava, pa je teško videti držanje tela.


U većini slučajeva skolioza kod dece nema poznati uzrok

Mnogi roditelji, kada se detetu dijagnostikuje skolioza, krive sebe jer nisu učinili ništa da je preduprede, a to zapravo nisu ni mogli. Naime, fizijatri naglašavaju da u većini slučajeva skolioza nema poznat uzrok, a često nema ni adekvatne, stopostotno delotvorne prevencije. Ova vrsta deformiteta kičme uglavnom nema veze ni sa teškim rančevima, ni sa dugim sedenjem, ali je poznato da kod dece koja imaju razvijene trbušne mišiće i redovnu fizičku aktivnost ipak ređe dolazi do problema.


Genetika je zaslužna i za ovaj zdravstveni problem deformiteta kičme

Kada roditelji čuju da se skolioza prenosi s kolena na koleno i da je genetika veoma zaslužna za to, obično negiraju ovu tvrdnju, No, to što oni ne znaju da su njihovi rođaci imali neki od deformiteta kičmenog stuba, to ne znači da toga nije bilo, jer njegov raspon može da bude jako veliki. Od onih blagih oblika koji se ne primećuju, do teških formi koje u ogromnoj meri otežavaju svakodnevni život, velika je razlika, ali svi spadaju pod istu dijagnozu. Naravno, uvek postoji mogućnost da vaše dete bude prvo u porodici kod kojeg se razvilo ovo stanje.
Na sreću, samo mali procenat dece sa skoliozom zahteva ozbiljno lečenje, a većina njih sa deformitetima može da se izbori odgovarajućim vežbama po preporuci fizijatra i fizioterapeuta.
Foto: hackensackmeridianhealth.org, spineuniverse.com, hawaiipacifichealth.org, dukehealth.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno