Zdravlje
13.06.2020.

Znate li kako se najpouzdanije otkrivaju sezonske alergije?

Ako vaše dete ima problem s alergijom bilo koje vrste prvo treba da se javite njegovom pedijatru. Nakon što ga sasluša i pregleda, pedijatar donosi odluku o daljem lečenju i, ukoliko je potrebno, upućuje vas kod alergologa koji određuje koja su vam testiranja i pregledi potrebni kako bi se dijagnostikovala alergija. Za postavljanje dijagnoze alergijske kijavice ili alergijske astme, neophodno je dobro uzeti anamnezu, što podrazumeva razgovor sa pacijentom o vrsti tegoba, vremenu javljanja i dužini trajanja tegoba, kao i činiocima koji ih pogoršavaju, ali i o eventualnom postojanju sličnih tegoba u porodici.


Kada je reč o načinu testiranja, rade se „in vivo“ testovi na koži i „in vitro“ analize krvi. Osnovna dijagnostička procedura koja se izvodi in vivo je PRICK kožni test. Izvodi se na podlaktici ili na leđima ubodom lancete kroz kap vodenog rastvora alergena uz pomoć specijalno pripremljenih ekstrakata različitih alergena. Nakon 20 minuta kod alergičnih osoba će se na mestu uboda javiti se plik sa okolnim crvenilom, čiji prečnik izražen u milimetrima odražava intenzitet kožne alergijske reakcije.


Dopunski dijagnostički laboratorijski testovi su broj eozinofila u krvi; broj eozinofila u brisu nosa, koncentracija ukupnog IgE i koncentracija specifičnog IgE. Za postavljanje definitivne dijagnoze, kod alergijske kijavice neophodan je pregled ORL specijaliste i rinoprovokacioni test, a kod astme pregled pulmologa i ispitivanje disajne funkcije metodom spirometrije sa specifičnim testom.

U apotekama u Srbiji u slobodnoj prodaji se može kupiti nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice – začepljen nos, naročito dugo i dosadno kijanje i curenje iz nosa, suvi kašalj, svrab i crvenilo očiju koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti – dovoljno je da se homeopatski lek uzima tri puta dnevno. Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode.
Promo tekst
Foto: couskids.com, firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina