Zdravlje
31.05.2020.

Prepoznajte znake poremećaja pažnje i hiperaktivnosti

Ako vaše dete ne može da zadrži pažnju na jednom predmetu i skače s teme na temu, ne brinite, to je sasvim normalno, ali samo do određene granice. Ništa nije strašno ako mališan ne može duže od deset minuta da pažljivo prati objašnjenje nekog matematičkog pravila, niti ako duže od dvadeset minuta ne može da vežba primenu tog istog pravila, jer je pravi poremećaj pažnje ipak mnogo ozbiljniji i uglavnom se otkriva u školi. A šta je zapravo poremećaj pažnje?


Poremećaj pažnje (ADD) i poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) najčešći su poremećaji ponašanja u detinjstvu od kojih pati od tri do sedam odsto dece školske dobi. Izraženiji je četiri puta kod dečaka nego kod devojčica. Simptomi se pojavljuju pre sedme godine, a ponašanje deteta sa ovim poremećajem može zadati glavobolju roditeljima i vaspitačima u vrtiću, kao i učiteljima u školi pre nego što se sama dijagnoza postavi.


Znaci i simptomi poremećaja pažnje uključuju nemogućnost usredsređenosti na gradivo i pravljenje brojnih grešaka u rešavanju zadataka. Dete izgleda kao da vas ne sluša kad mu se obraćate, ima problema sa usvajanjem uputstava i instrukcija, ima poteškoće u organizaciji aktivnosti. Izbegava zadatake koji zahtevaju mentalni napor, često gubi svoj školski pribor, zaboravno je i lako mu se odvuče pažnja. Deca sa ovim tegobama ne mogu da se svrte na mestu, fizički su aktivni  u situacijama koje zahtevaju mirovanje, previše govore, ne mogu da sačekaju svoj red, često prekida drugu decu ili odrasle u igri ili razgovoru.


Najbrži i najjednostavniji način da se ublaže simptomi ADHD, kao što su nedostatak radne memorije i hiperaktivnost, jesu lekovi. Međutim, po mnogim stručnjacima, ovo ne bi trebalo da bude prvo rešenje. Primenu lekova treba uzeti u obzir veoma pažljivo zbog neželjenih dejstava, odnosno smanjenog apetita, nesanice, nervoze, uznemirenosti, glavobolje... Roditelji dece sa poremećajem pažnje uglavnom žele da probaju sve ostale metode i terapije koje mogu da pomognu detetu da uspostavi bolju koncentraciju i samokontrolu, a najvažnije je da dete dobije adekvatnu podršku, kako kod kuće, tako i u vrtiću i školi.

Nasuprot klasičnim medikamentima koji imaju brojna neželjena dejstva, stoji homeopatija. „Kindinorm“ je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje tegoba poremećaja ponašanja. Odabrane komponente prirodnog, biljnog i mineralnog sastava, na bezbedan način omogućavaju da se ovaj poremećaj prevaziđe kod dece u svim životnim dobima. Ovaj lek:
• Održava koncentraciju i pažnju kod dece
• Rešava poremećaj sna
• Ublažava nervozu, iritiranost, uznemirenost
• Rešava poteškoće sa učenjem i slabost
Promo tekst
Foto: stanford.edu, todaysparent.com, everymum.ie

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno