Zdravlje
27.05.2020.

Kako da znate da treći krajnik mora neodložno da se operiše

Čak i kada je dramatično uvećan, treći krajnik spada među najmanje organe, ali to ga ne sprečava da pravi velike probleme. Za razliku od parnih krajnika, koji organizam višestruko štite od širenja infekcije i imaju nezamenljivu ulogu u razvoju imuniteta, treći krajnik je praktično beskoristan. Ponekad je on uzrok čestih infekcija i brojnih tegoba koje kvare kvalitet života, a operacija je neizbežna ako dete ima hroničnu upalu uha ili nekoliko akutnih zapaljenja ušiju tokom godine.


Šta je zapravo taj ozloglašeni treći krajnik?

Treći krajnik je limfni organ u ždrelu, smešten iza nosnih šupljina, čiji je zadatak da se bori s mikroorganizmima i spreči ih da zahvate donje disajne organe. Kad dođe u susret sa „napadačem“, krajnik se uvećava i ispunjava prostor iza nosa, što se smatra upalom. Dete sa upaljenim trećim krajnikom otežano diše na nos, odnosno diše na usta, hrče, ima izraženo slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela i karakterističan izgled – bledo lice, stalno otvorena usta, izbačenu gornju vilicu i zadah iz grla. Bledo je, sa tamnim podočnjacima, deluje umorno i nezainteresovano.


Kakve se tegobe javljaju kada je treći krajnik uvećan?

Osim parnih krajnika, svako dete ima i treći krajnik, ali da li će i koliko često imati upale mnogo zavisi od anatomije lica. Smatra se da mališani sa širokim, ulegnutim korenom nosa i prćastim nosićem češće pate od uvećanja i upale trećeg krajnika.
Kada se usled borbe sa mikroorganizmima treći krajnik uveća, on počinje da pritiska uzane kanale zbog čega se srednje uho puniti sekretom. Česte upale srednjeg uha i sinusa kod dece starije od tri godine smatraju se ozbiljnim komplikacijama jer može doći do oštećenja sluha.


Kada je vreme za operaciju trećeg krajnika?

Ukoliko primetite da dete ima česte upale srednjeg uha, da ne čuje dobro, da diše na usta, hrče ili ima prekide disanja u snu, obavezno se posavetujte sa specijalistom da li mu je potrebna operacija trećeg krajnika ili sva tri krajnika. U cilju očuvanja sluha detetu se obično odstranjuje uvećani treći krajnik i ugrađuju specijalne cevčice koje sprečavaju nagomilavanje sekreta, dok se parni krajnici odstranjuju tek ako se proceni da „prave veću štetu od koristi“.


Spada li operacija trećeg krajnika u rutinske?

Operacija trećeg krajnika spada u jednostavne, rutinske operacije sa malim rizikom i kratkotrajnim periodom oporavka. Iz bolnice se obično izlazi istog dana ili sutradan, potom se detetu propisuje mirovanje od samo nekoliko dana kod kuće uz laku, kašastu hranu i sladoled.
Dešava se da, posebno ako je odstranjen pre treće godine, treći krajnik ponovo izraste i počne da izaziva iste probleme i tegobe zbog čega mora opet da se operiše.
Foto: newleafhomeopathy.com, qualityfirsturgentcare.com, intermountainhealthcare.org, houstonent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno