Zdravlje
23.05.2020.

Povedite decu danas ili sutra na pijacu. Dobro je za njihovo zdravlje

Roditeljima nikada nije bilo lako da se izbore sa mrljavom i probirljivom decom, a naročito sa klincima koji odbijaju da pojedu bilo šta zdravo. Danas su izazovi, čini se, veći nego ikad jer će ih sa svih strana razni stručnjaci i „stručnjaci“ zasipati različitim savetima. Većina njih, čast izuzecima, nema pojma o čemu priča, a ima i onih čiji besmisleni saveti mogu da nanesu deci ozbiljnu štetu. Zato se oslonite na sebe, svoj osećaj, svoje iskustvo i požurite na pijacu. Sve će vam se kazati samo kad ugledate pune tezge.


Čim bebi počnete da uvodite čvrstu hranu navikavajte je na raznovrsne namirnice jer im se ukus formira u najranijem uzrastu. Budite strpljivi, uvodite jednu po jednu namirnicu, dajte vremena bebi da se navikne na nešto novo. Ako odbije, sačekajte malo pa joj ponudite ponovo. Nešto će joj se dopasti odmah, pa će olizati činijicu, nešto će pljuckati, ali će vremenom naučiti da pojede sve što joj se servira.

Kupujte samo zdrave namirnice kako deca ne bi imala izbora i kako bi naučila da jedu samo ono čega ima u kući. Što je manje iskušenja, manje su šanse da se poklekne i da se posegne za nečim ukusnim a nezdravim. Mnogi klinci će kolutati očima na pomen brokolija i spanaća, „bečiće“ se kad mu ponudite džigericu i dinstanu šargarepu, ali vi to ignorišite. Sklonite tanjir pa mu, kad ogladni, poslužite isto jelo. Biće to igra nerava i zato ne odustajte. Ne padajte na suze i vapaje „majkoooo, umirem od gladi, al nećuuuuu tu supuuuu“ i ne naručite mu picu i pljeskavicu.


Kad krenete da učite dete da se hrani zdravo, gledajte da budete mudriji od njega, jer to, na koncu, i jeste nadmudrivanje. Ako ste u mogućnosti, nudite mu da bira šta će jesti, ali samo između dve ili tri zdrave opcije: grašak ili boranija, supa ili čorba, batak ili karabatak... Lazanja nije alternativa za musaku, kao što hamburger nije ni nalik barenoj junetini. Ništa mimo onoga što nudite, onoga što se smatra zdravom i izbalansiranom ishranom, ne treba da bude u igri. Ako se držite tog pravila, prihvatiće ga i deca, pa će sve biti lakše.

U borbi za zdrave prehrambene navike vaše i naše dece od pomoći može da bude i suočavanje sa istinom, što znači da treba sebi da priznamo da su hot-dogovi, pice, hamburgeri i testenina primamljiviji od većine kuvanih jela. Da možemo, i mi bismo to jeli češće nego što jedemo, a tako je i sa decom. Ne krivite ih, već im objasnite zašto to nije dobro.
Te nezdrave opcije mogu da se jedu ponekad, ali nikako zato što je dete plakalo, histerisalo i pravilo scene.


Ne zabranjujte deci slatkiše i grickalice jer će stalno žudeti za njima. Bolje je da im i jedno i drugo dajete u malim količinama, ali nikada pre ili umesto obroka. A kako nisu svi slatkiši isti, gledajte da deci nudite one manje loše – crnu umesto mlečne čokolade, voćnu salatu umesto čokoladne torte, domaću tortu umesto kupovne, sorbe umesto mlečnog sladoleda...

Nemojte nikada decu nagrađivati hranom, jer hrana ne treba da bude uteha, zamena za ljubav, pažnju i nežnost. Zagrljaj, pohvalu i poljubac, čitanje priča za laku noć, uspavanku pred spavanje, kikotanje uz buđenje ne može da zameni nijedna čokolada.


Budite deci dobar primer u svemu, pa i po pitanju ishrane, veće su šanse da će se ugledati na vas. Verujte, čak i sasvim mala deca znaju da niko nije debeo od vazduha i da je tatin šlauf posledica prekomerne i loše ishrane. Nemojte da im pričate kako je čips koji i sami jedete loš, da čokolada ništa ne valja, a držite je u tašni...

Ne terajte decu da se pretrpavaju i da po svaku cenu pojedu sve iz tanjira, posebno ako ste im sipali više nego što je uobičajeno. Nek nauče da treba da stanu s jelom onda kada su sita i da do užine, za koju će, recimo, dobiti jabuku, bananu ili lešnike, nema jela i grickalica.
Ne navikavajte decu na industrijske sokove, a posebno ne na one gazirane. Voda i čaj su idealni napici za decu, jer najbolje hidriraju i gase žeđ, a sok koji ste sami iscedili od voća i povrća sjajan je kao užina, ali ni s tim ne treba preterivati.
Foto: sheknows.com, kidsmilehigh.com, mysouthernhealth.com, bellybelly.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno