Zdravlje
18.05.2020.

Kako pomoći mališanima koje muče košmarni snovi

Kada se dete probudi plačući od staha i ne može ponovo da zaspi, to znači da je verovatno imalo noćnu moru. Suštinska karakteristika ovog poremećaja jeste ponavljanje zastrašujućih snova koji dovode do buđenja. Sadržaj noćnih mora je najčešće povezan sa neposrednim fizičkim opasnostima kao što su progon, napad ili povrede, ali to mogu biti i snovi u kojima se dete oseća posramljeno zbog, recimo, loših ocena. U većini slučajeva, noćne more ne ponavljaju stvarne događaje iz života.


Da li se i vaše dete posle buđenja seća strašnog sna?

Tokom jedne noći mogu se pojaviti višestruke noćne more, obično sa istom ili sličnom temom. Završavaju se buđenjem i produženim strahom, što otežava ponovno uspavljivanje. Tokom tih epizoda dete može delovati budno i prestravljeno, a da još uvek spava. Kada se probudi najčešće se ne seća sna, ali ni to nije pravilo jer se neka deca sutradan sećaju ružnog sna, pa ih ono što su sanjali muči i tokom dana.


Kada dete koje pati od košmara treba odvesti lekaru?

Većina dece ima noćne more bar povremeno, obično u periodu od druge do osme godine života, ali one najčešće nestaju spontano do tinejdžerskog perioda. Povremene poteškoće sa spavanjem uglavnom nisu razlog za brigu. Ali ako dete ima noćne more nekoliko puta nedeljno i ako su one takvog intenziteta da mališan ima problem u svakodnevnom funkcionisanju, bilo da je stalno umoran ili izbegava druge ljude zbog ponašanja u snu, tada ga treba odvesti pedijatru.


Kako da umirite dete koje ima noćnu moru?

Ako se dete probudi iz sna zbog noćne more, zagrlite ga, mazite i polako ga umirite. Ne razgovarajte o snu tog trenutka, tek sutradan. Kad se dete umiri, napustite njegovu sobu, ali ne zatvarajte vrata. Prethodno mu dajte malo vode, igračku ili ćebence, da mu pruže sigurnost. Ako je dete iz straha došlo u vaš krevet, vratite ga u njegovu sobu i na isti način umirite.

Dormikind je savršeno rešenje za miran san

Deci koja imaju noćne more može da pomogne i Dormikind. To je kompleksni homeopatski lek koji pomaže kod nesanice i uznemirenosti kod beba i dece. Primenom Dormikinda svi problemi vezani za spavanje i san se značajno smanjuju ili totalno nestaju. Nakon upotrebe ovog homeopatskog leka za samo nekoliko dana smanjuje se broj buđenja, nemir i strahovi, pa deca mnogo mirnije i čvršće spavaju. Dormikind se uzima četiri puta dnevno. Brzo se rastvaraju u ustima, a za malu decu možete da ih rastvorite u kašičici vode.
Promo tekst
Foto: kinderling.com.au, parent.com, mommynearest.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno