Zdravlje
27.04.2020.

Sedam pitanja i odgovora o koronavirusu i matičnim ćelijama

Od početka vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije Covid-19, BioTechnology and Genetics d.o.o, generalni zastupnik Švajcarske banke matičnih ćelija, modifikovao je standardnu proceduru testiranja majki da bi se ustanovilo potencijalno izlaganje COVID-19, čak iako se ne očekuje da se virus nalazi u krvi ili tkivu pupčane vrpce nakon porođaja. Osi toga, olakšan je čitav proces donošenja odluke i čuvanja matičnih ćelija bebe u jednoj od najprestižnijih banaka matičnih ćelija, na svetu, a za vas koji još imate neke dileme, evo odgovora na sedam najčešćih pitanja.


Da li su trudnice pod većim rizikom od korone?

U toku trudnoće dešavaju se promene u imunom sistemu koje sprečavaju majčino telo da bebu doživljava kao strano telo. Međutim, ove promene dovode i do slabljenja majčinog imuniteta u borbi protiv bolesti. Trudnice takođe mogu imati dodatno opterećenje na srcu i plućima. Zdrava trudnica ima povećan rizik od zaraze gripom tokom prvog, drugog i trećeg trimestra, a ukoliko trudnica ima dijabetes ili astmu, povećava se rizik.
Ukoliko dođe do respiratorne infekcije, trudnice mogu biti pod povećanim rizikom od ozbiljnijih simptoma. Zbog toga bi trebalo da budu kategorisane kao populacija pod povećanim rizikom od Covid-19. Ukoliko ste trudne, poštujte sve sigurnosne mere da biste izbegle izloženost virusu. Ukoliko ste trudne i imate simptome infekcije, obavezno se odmah obratite nadležnom doktoru.


Da li zaražena majka može da zarazi bebu?

Dok je beba još u stomaku posteljica je štiti od bolesti. Posteljica dozvoljava antitielima da pređu od majke do bebe, ali većinu vremena ona zaustavlja bolest da pređe do bebe. U slučaju Covid-19, neka od prvih istraživanja rađenih u Kini govore da se koronavirus ponekad može preneti sa majke na bebu, ali je potrebno uraditi dodatna istraživanja sa većom grupom pacijenata da bi se tvrdnje potvrdile.
U porodilištima u Srbiji, ukoliko je majka pozitivna na koronavirus ili postoji sumnja da je zaražena, beba se odmah po rođenju testira. Nakon porođaja, majka koja je zaražena može preneti virus na novorođenče, pa je neophodno da izmlaza mleko i da njime neko drugi hrani bebu dok se majka ne oporavi.


Da li krv pupčanika sadrži Covid-19?

Koliko znamo, krv pupčane vrpce ne sadrži Covid-19 čak iako je žena zaražena u vreme porođaja. Važno je napomenuti razliku između istraživanja koja proučavaju potencijalni prenos Covid-19 sa majke na bebu, u odnosu na istraživanja koja ispituju prisustvo Covid-19 u krvi pupčanika; to su dve različite teme. FDA ne preporučuje skrining testove asimptomatskih davaoca krvi na Covid-19 jer je malo verovatno da se on pojavi u krvi pupčanika. Dakle, ukoliko je majka zaražena u toku trudnoće ili u toku porođaja, ne treba brinuti da će se virus naći u krvi pupčane vrpce ili u tkivu posteljice i pupčanika.


Da li antitela majke pružaju zaštitu od virusa?

Posteljica je neverovatna: istovremeno štiti bebu od bolesti i dopušta antitelima majke da pređu u bebin krvotok. Beba nasleđuje majčin imuni sistem i stiče otpornost na većinu bolesti na koje je majka imuna i to do navršenih šest meseci. Ukoliko je majka izgradila imunitet na Covid-19, velika je verovatnoća da je i beba imuna. Svaka žena koja ima koronavirus i koja se oporavila od bolesti, nosi zaštitna antitela.


Da li banke testiraju trudnice na Covid-19?

Da, banke matičnih ćelija su modifikovale standardne procedure testiranja majki da bi ustanovile potencijalno izlaganje virusu, čak iako se ne očekuje da se virus nalazi u krvi ili tkivu pupčane vrpce nakon porođaja. Postupak je takav da se informacije prikupljaju sada u slučaju da kasnije budu od važnosti.


Da li su banke izmenile svoje poslovanje?

Kada krv pupčanika stigne u laboratoriju Švajcarske banke matičnih ćelija na obradu, postupku se pristupa sa standardnom zaštitom protiv krvno prenosivih patogena. To znači da zaposleni nose zaštitnu opremu i obrađuju uzorke krvi i tkiva ispod haube koja održava prostor sterilnim. Zbog toga dodatne zaštitne procedure nisu potrebne.
Međutim, slanje seta za sakupljanje uzorka može biti otežano prilikom pandemije zbog čega roditelji treba sa svojim bankama da isplaniraju logistiku. Većina bolnica ograničava prilaz porođajnim blokovima, što znači da kurir neće moći preuzeti set odmah kraj porođajnog kreveta. U tom slučaju neko blizak majci ili zaposleni u bolnici mora izneti set iz bolnice do kurira.
Kada set sa uzorcima stigne u laboratoriju, smešta se u posebnu zonu, dezinfekcije se spoljašnosti seta, otvara se u skladu sa protokolima, a zatim se uzorak krvi prenosi u laboratoriju na dalju obradu i testiranje.


Da li je korona razlog da se sačuva krv iz pupčanika?

Od početka pandemije raste interesovanje za čuvanje krvi iz pupčane vrpce jer se razlozi za čuvanja krvi i tkiva pupčanika nisu promenili pod uticajem ovog virusa. O svim benefitima čuvanja krvi iz pupčane vrpce, procedurama, cenama i informišite se OVDE.
Promo tekst
Foto:swissbank.rs, childrensmn.org, wokv.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno