Zdravlje
28.03.2020.

Obična prehlada ili polenska alergija? Kako ih razlikujete?

Iako dele neke simptome, prehlada i alergije razlikuju se poput jabuke i pomorandže. Osnovna razlika između prehlade i alergijske kijavice jeste u tome što prehlada prolazi za nekoliko dana, a alergija može potrajati i nekoliko meseci, mada imaju slične simptome.


Osobe koje imaju alergije disajnih puteva već uveliko osećaju prve simptome – curenje iz nosa, kijanje, suvi kašalj, svrab i crvenilo očiju i sluznice nosa, iscrpljenost i umor. Nažalost, veliko aerozagađenje uticalo je da simptomi respiratornih alergija budu pojačanog intenziteta. Najvažnije je proceniti da li se radi o običnoj prehladi ili alergijskoj kijavici i shodno tome preduzeti mere i uključiti odgovarajuću terapiju.


Prvo utvrdite da li patite od alergije

Sezonske alergije su reakcije organizma na prisustvo polenovih zrna biljaka u vazduhu. U periodu od februara do maja intenzivno je cvetanje drveća. Polenova zrna su tada prisutna u velikoj koncentraciji, a simptomi alergijske kijavice su najjači. Kijanje, zapušen nos, curenje, svrab i crvenilo očiju su tipični simptomi za alergije.


Postoje razlike između prehlade i alergija

Ako je reč o alergiji, kašlja nema, dok je kod prehlade često prisutan i suvi i produktivni kašalj. Blago povišena temperatura je prisutna samo kod prehlade. Obilna nosna sekrecija prisutna je u oba slučaja, ali je kod alergija ta sekrecija bezbojna i vodenasta. Prehlada uglavnom traje nekoliko dana, najduže dve nedelje, dok alergija redovno traje više nedelja, pa i meseci.


Sezonske alergije pogađaju sve više odraslih i dece

Alergijski rinitis zahvata između 15 i 30 odsto svetske populacije, a procenat obolelih povećava se iz dana u dan. Na sreću, blagovremena i pravilna upotreba lekova protiv alergijske kijavice može da spreči pojavu simptoma, ali se uprkos tome procenjuje da 80 miliona odraslih Evropljana pati od nekog tipa alergije i da će da će do 2050. godine svako treće dete u svetu bolovati od neke alergije.

Homeopatija ima efikasno rešenje

Jedno od efikasnih, prirodnih rešenja, jeste i primena homeopatskih lekova za alergije kakav je Polinol. Ovi lekovi, ne samo što otklanjaju simptome alergije, već se mogu koristiti i preventivno kako do pojave simptoma alergije ni ne dođe. Homeopatske lekove protiv alergijske kijavice mogu da korste i deca od tri godine, ali i odrasle osobe sa ovim tegobama. Dostupni su u svakoj apoteci i dobijaju se bez recepta.
Promo tekst
Foto: todaysparent.com, pasadenahealthcenter.com, drdineshsinghal.com, hopkinsmedicine.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno