Zdravlje
27.03.2020.

Karantin ima i dobre strane - konačno ćete moći da vežbate

Vreme koje provodimo u izolaciji ne mora biti svedeno samo na kuvanje, jelo, pranje i peglanje. Šta više, nikako ne bi smelo da bude tako. Za dobar imunitet i zdravlje, ali i mentalnu stabilnost, neophodna je fizička aktivnost. Ona će nam pomoći da ostanemo u formi i da se izborimo sa stresom i frustracijom.

Predlažemo nekoliko vežbi koje možete da uradite u kući, a bilo bi dobro da i klince animirate da ih rade sa vama. Ne preskačite zagrevanje kako nakon vežbanja ne biste imali bolove ili osećali ukočenost zglobova i kičme.

Vežbe sa flašicama vode umesto tegića 

Umesto tegića koristite flašice sa vodom od pola litre. Napravite blagi raskorak kako bi vam stopala bila u širini ramena, pa tegiće podižite naizmenično, dok je kičma prava, a ruke okrenute ka spolja. Ruke možete postaviti i ispred sebe tako da tegiće podižete ka licu i nazad. U drugoj seriiji ove pokrete možete kombinovati sa čučnjevima. 

Istezanje čuva gipkost kičme i nogu

Ako i vi veći deo dana provodito sedeći, naročito ako spadate u one koji rade od kuće, za vas će najvažnije biti vežbe istezanja. One su neophodne kako bi se mišići i skelet razmrdali i kako bi telo imalo bolji protok kiseonika.
Najbitinije je lepo istegnuti noge i kičmu jer oni najviše stradaju ako se veći deo dana provede u sedećem položaju. Kombinujte različite tehnike istezanja u sedećem položaju za kičmu i u stojećem stavu za noge i ruke. 

Joga je dobra i za um i za telo

Kod istezanja tela i opuštanja uma, mnogima veoma pomaže joga. Kombinacija laganih pokreta, koji opuštaju telo i koncentrisanje na disanje, što umiriuje um u ovom stresnom periodu, pomoći će vam da skrenete misli i relaksirate se. 

Ne zaboravite na vežbe sa stolicom 

Sve što vam se učini zgodnim kao rekvizit za vežbanje u kući, iskoristite! Uz pomoć stolice možete uraditi mnogo različitih vežbi. Oslanjajte se jednom rukom na naslon, a suprotnu nogu podižite u stranu koliko god možete. Ponovite 10 puta, pa promenite stranu.
Oslonite se podlakticama na sedalni deo, a noge ispružite koliko god možete unazad i ostanite u tom položaju makar minut. Deluje jednostavno, ali već posle dvadesetak sekundi osetićete kako vam se svi mišići zatežu.
U tom istom položaju možete i skupljati i vraćati unazad noge naizmenično, kao da se penjete uz veoma strmu liticu. Ove vežbe pomažu jačanju svim mišića, a naročito onim na butinama, nadlakticama i leđima. 

Najbolji rezultati postižu se uz muziku

Pustite omiljene pesme pa će vam vežbanje sigurno lakše pasti i biće zanimljvije. Za vežbe opuštanja pustite neku umirijuću instrumentalnu muziku, zvuke pričica, kiše il talasa.
foto: pexels.com, piqsels.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno