Zdravlje
25.03.2020.

Evo kako treba da izgleda ishrana dece u vreme korone

Dok sa mališanima boravite kod kuće i čekate kraj epidemije i pobedu nad koronavirusom, ne treba da se opuštate i da „padate“ na najslađe osmehe i treptanje vaše dece koja mole da im dopustite da jedu slatkiše i nezdravu hranu. Sada, baš ovih dana, imate priliku i dovoljno vremena da unesete izmene u ishranu dece i čitave svoje porodice, jer zdrava ishrana jača imunitet, a jak imunitet je najvažniji u borbi sa virusima.


Za održavanje jakog imuniteta važan je adekvatan unos svih neophodnih nutritijenata – minerala, vitamina, omega 3 masnih kiselina, antioksidanasa i ostalih elemenata koji podstiču rad imunološkog sistema. Tokom zime izbor svežih namirnica bio je smanjen, pa se sada preporučuje da u velikoj meri budu prisutni ugljeni hidrati, što više voća, povrća i žitarica od celog zrna, a ostalo treba da čine dobri izvori masnoća – proteini iz crvenog i belog mesa, jaja, mlečni proizvodi i riba.
Za normalno funkcionisanje skoro svih organa veoma je bitan i vitamin D koji se nalazi u ribi i jajima, i to treba imati na umu ako razmišljate o ishrani dece u vreme korone.


Narandžaste namirnice dragocene su u ishrani dece

Šargarepa, pomorandže, batat (slatki krompir) i bundeva sadrže vitamin A i karotenoide koji podižu imunitet i održavaju sluzokožu disajnih organa zdravom, a to je ono što je sada najvažnije.


Kiselo povrće čisti creva, a ona su važna za imunitet

Prirodni probiotici poput kiselog kupusa, krastavčića i ostalog povrća iz turšije, sadrže dobre probiotske sastojke i podstiču imunitet u crevima. Zato bi ovih dana obavezno trebalo da se nađu na dečjem jelovniku makar dva puta u toku jedne nedelje.

Immunokind ima dvostruko pozitivno dejstvo

Sledeći korak u podršci jačanju dečjeg imuniteta predstavljaju i homeopatski lekovi, a jedan od njih je „Imunokind“. On homeopatski lek povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, pa simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. Može se koristiti od prvog dana života, u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.
Promo tekst
Foto: everydayhealth.com, givingassistant.org, healthline.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno