Zdravlje
17.02.2020.

Znate li po čemu se razlikuju virusi koji haraju ovih dana

Virusi su sitne infektivne čestice, 100 puta manje nego bakterije, veličine nekoliko stotina nanometara i mogu se videti jedino elektronskim mikorskopom. Bez žive ćelije oni ne mogu da se razmnožavaju, tako da u spoljašnjoj sredini virusi nisu opasnost. Ako dođu u kontakt sa živim ćelijama, brzo prodiru u njih i počinju da se razmnožavaju pomoću DNK domaćina. Ćelija domaćina tada gubi svoju osnovnu funkciju i umire, a virus koji se razmnožio napada druge, okolne ćelije.


Ovih dana cirkulišu razni virusi. Neki su sezonski, neki su tu uvek:

  • Herpes simpleks virus izaziva „groznicu“ na usnama. Infekciju, sitne, veoma bolne plikove na usnama, najavljuje peckanje.
  • Epštajn-bar virus izaziva mononukleozu, „bolest poljubaca“.Virus morbila izaziva male boginje, čestu bolest u dečjem uzrastu koju karakterišu ospice, visoka temperatura i malaksalost.
  • Virus influence izaziva grip. On u ćelijama različitih domaćina, životinja ili ljudi, menja svoje genetske karakteristike i otuda stalna potreba za novim vakcinama. Postoje četiri osnovna tipa virusa gripa, ali se kod čoveka mogu naći samo tri tipa - A, B, C. Simptomi gripa su nagla visoka temperatura, malaksalost, bol u mišićima i kašalj.
  • Koksaki virusi, grupa virusa tipa A i tipa B naseljavanjem ljudskih ćelija i svojom replikacijom unutar organizama mogu dovesti do niza različitih tegoba, od blage dijareje, preko malaksalosti i bolova u zglobovima do značajnih oštećenja srčanog mišića.
  • Korona virusi izazivaju infekcije disajnih puteva, od obične, bezazlene prehlade do veoma ozbiljnih upala pluća, ponekad i sa smrtnim ishodom.

Tokom evolucije ljudiski organizam je razvio zaštitu protiv virusnih infekcija – interferon alfa. To je protien koji se stvara pri ulasku virusa u ćeliju i predstavlja signal drugim ćelijama da krenu u proizvodnju antivirusnih supstanci. Danas se moderni lekovi za virusne infekcije zasnivaju upravo na stimulaciji proizvodnje interferona alfa, a jedan od najpoznatijih prirodnih stimulatora stvaranja zaštitnog proteina interferona alfa je i kompleksni homeopatski lek Influcid. On se koristi za lečenje virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, prehlade i infekcija sličnih gripu sa povišenom telesnom temperaturom. Mogu da ga koriste i deca od treće godine života.
Promo tekst
Foto: telefakt.ru

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno