Zdravlje
08.02.2020.

Ne možete ni da zamislite koliko su opasni iscelitelji sa interneta

S ljudskim rodom, priznajmo, nešto ozbiljno nije u redu jer je u stanju da obesmisli baš sve, uključujući i teško stečene tekovine civilizacije u koje spada i 24 sata dostupna medicinska pomoć. Ako se ne slažete s tim, kako onda objašnjavate činjenicu da je četvorogodišnje dete iz Kolorada, SAD, umrlo od gripa zato što njegova majka nije slušala savete lekara već preporuke članova jedne opskurne Fejsbuk grupe. Pedijatri su detetu propisali lek „tamiflu“, ali je 45 članova FB grupe imalo drugačije mišljenje kojem se majka priklonila.


Majka je dete, kao što su joj Fejsbuk „eksperti“ preporučili, lečila „prirodnim putem“ – uljem peperminta, vitaminom C i lavandom, a potom borovnicama, timijanom i dojenjem (?!), da bi se sve, nakon četvorodnevne hospitalizacije, završilo tragično.
Ovo je samo jedan i to izuzetno drastičan primer odustajanja od konvencionalne medicine i okretanje nadrilekarstvu, a toga ima mnogo više nego što prosečan čovek može da zamisli.


Bez namere da upiremo prstom u određene zajednice istomišljenika na društvenim mrežama, jer nikako ne možemo ni da ih sagledamo, ni da ukažemo na sve njih, a jedino to bi imalo smisla, možemo samo da apelujemo na zdrav razum roditelja. Ma koliko vam se činilo da se danas preteruje sa uzimanjem lekova, brojem vakcina, medicinskim pregledima i tretmanima, imajte na umu da iza zvanične medicine stoje lekari, ljudi koji su se decenijama školovali i usavršavali kako bi mogli da se bave jednim od najhumanijih zanimanja.


Fejsbuk grupe su, čast izuzecima, pune polupismenih i funkcionalno nepismenih ljudi, „mamika“ i „tatica“ sa bogatim iskustvom, vidara i „lekara“, „iscelitelja“, baka i deka „koji su od odgajili po pet-šest unučića“ s misijom da „na pravi put vrate“ prestravljene i pogubljene roditelje. Oni „znaju“ bajalice koje su delotvornije od vakcina i antibiotika, oni znaju šta sve leči mast jazavca, a šta beli luk ispod bebinog jastuka i, što je najgore, znaju kako da vas ubede da su bolji od lekara. Ako mislite da niko iole pismen i obrazovan ne može da im poveruje, pogledajte koliko sledbenika imaju i zapitajte se šte ćete vi tu.

Vaša deca zaslužuju odgovorne roditelje i prave lekare.
Foto: plushcare.com, mindfulreturn.com, parenting.firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno