Zdravlje
12.12.2014.

Probiotik poželjno konzumirati uz svaki antibiotik

Crevna flora je oslabljena kada se piju antibiotici. Zato je dobro da se posle svake kapsule antibiotika uzme probiotik, koji će ojačati odbranu. U kapsulama probiotika nalaze se te dobre bakterije koje će da nadoknade određeni broj onih koje će uništiti antibiotici prolazom kroz creva

Antibiotici uništavaju patogene mikroorganizme, ali i one koji su korisni za zdravlje, čime narušavaju ravnotežu crevne mikroflore.
Stručnjaci ukazuju da treba imati na umu da uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite stomačne tegobe, kao što su bolovi u stomaku, zatvor ili proliv, a ponekad i mučnina i povraćanje, što se može izbeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama poput probiotika.
Dobre bakterije mlečne kiseline pozitivno utiču na imunitet, probavu i opšte zdravlje osobe, a kontrolišu i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.
Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan efekat na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom delovanju na organizam tokom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.

Da bi bili delotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to posle antibiotika.

Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin - cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak posle dijareje čini bržim za čak 15 odsto.

Takođe, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprečava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela creva i obnavljanje njegove funkcije.

Studije su pokazale da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sistema, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sistem.

Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno delovanje na ćelije probavnog sistema, jer deluje protivupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crevima, što može da bude korisno kod sindroma iritirajućih creva i različitih upalnih crevnih bolesti.

Kako da obnovite ravnotežu crevne flore nakon terapije antibioticima:

*Zdravom ishranom održavate broj korisnih bakterija. Preporučuje se da jedete dosta sirovog povrća i voća.
*Izbegavajte prerađene šećere koji pogoduju razvoju gljivica i štetnih bakterija. Ne preporučuju se ni zaslađeni voćni sokovi ni previše slatko voće.
*Zdravom sistemu za varenje su neophodni i probiotici, odnosno korisne bakterije. Naime, one regulišu pH ravnotežu u crevnoj flori i bore se protiv patoloških bakterija. Zbog toga se preporučuje da jedete kefir, jogurt, ukiseljeno povrće, kombuhu...
* Uzmite probiotski preparat. 

Probiotski preparat uzima se dva-tri sata nakon antibiotika. Na taj način antibiotik ima dovoljno vremena da prođe kroz creva i obavi zadatak, a dva sata nakon toga kapsulom probiotika osvežićemo imuni sistem

Bulardi® Probiotik Za Decu

Bulardi® probiotik za decu je potpuno prirodan probiotik koji povoljno deluje na ravnotežu crevne mikroflore, prevenciju i zaustavljanje dijareje kod dece.

Jedini je probiotik na tržištu koji mogu koristiti deca već od 2. meseca života, a koji sadrži provereno efikasnu kombinaciju: BULARDI + CINK. Bulardi je jedini probiotski preparat čije dejstvo antibiotici ne mogu da oslabe, zbog čega se može koristiti i istovremeno sa antibioticima. Cink dokazano efikasno smanjuje težinu, trajanje i ozbiljnost dečije dijareje.

Zbog brojnih kliničkih studija i iskustava pacijenata koja potvrđuju njegovu efikasnost, Evropsko društvo pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista (ESPHAGAN) preporučuje S.Bulardi kao prvi izbor u terapiji i prevenciji dijareja.

Više o proizvodu možete saznati OVDE

foto: alicia_harper-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno