Zdravlje
03.12.2014.

Naučite da prepoznate hiperaktivnost kod dece

Hiperaktivnost nije bolest, već samo poremećaj koji se uz dobru stručnu pomoć i odgovarajuće ponašanje okoline može ublažiti ili otkloniti

Vaše dete nikada ne može da se smiri na jednom mestu, jurca naokolo, pentra se gde stigne, započinje sto stvari a nijednu ne završava do kraja, mnogo priča, upada drugima u reč, vrpolji se...

Psiholozi ukazuju da ovakvo ponašanje ne može da se podvede pod nestašluke i da bi trebalo ispitati ima li dete hiperkinetski poremećaj pažnje, tzv. ADHD sindrom.

Statistika govori da se broj dece sa poremećajem pažnje koja može biti udružena sa hiperaktivnošću - udvostručuje na svakih 10 godina, da je danas između sedam i 10 procenata dece, uzrasta od pet do 18 godina sa ovom dijagnozom, kao i da je to znatno češći slučaj kod dečaka nego kod devojčica.

Ovaj poremećaj ne može da prođe sam od sebe, već zahteva stručnu pomoć i određeno ponašanje roditelja i ostalih osoba iz detetovog okruženja. Psiholog Nebojša Jovanović, koji već godinama radi s hiperaktivnom decom kaže da se kod nas nedovoljno zna o ovom sindromu pa se često ne razlikuju nemirno dete od deteta sa ADHD sindromom.

Stoga savetuje roditeljima, vaspitačima, učiteljima i pedagozima da pažljivo posmatraju dete i da provere da li se za njega vezuju sledeće tri stvari: impulsivnost, hiperaktivnost i selektivna pažnja.

Kod hiperaktivne dece su impulsivnost, hiperaktivnost i selektivna pažnja veoma izraženi i ispoljavaju se u svako vreme i u svakoj prilici.
Hiperaktivnost, kaže Jovanović, nije bolest, već samo poremećaj koji se uz dobru stručnu pomoć i odgovarajuće ponašanje okoline može ublažiti ili otkloniti.

– Roditelji koji posumnjaju da njihovo dete ima ovaj sindrom trebalo bi da se jave psihologu ili dečijem psihijatru. Tehnike modifikovanog ponašanja, koje određuju jasna pravila, za samo pola godine mogu da daju dobre rezultate – kaže Jovanović.

To podrazumeva i promenu ponašanja roditelja i poseban režim vaspitavanja i usmeravanja. Roditelji bi trebalo da: zadaju detetu obaveze, uvedu red u njegove dnevne aktivnosti, pohvaljuju i nagrađuju poželjno ponašanja, izbegavaju grdnju, usmeravaju ga i podstiču da završi zadatke, podsećaju dete na obaveze koje ima.

U težim slučajevima pristupa se i lečenju psihofarmakološkim sredstvima iz grupe psihostimulanasa.
Na sreću, i homeopatija ima rešenje za hiperaktivnost kod dece.

Dete sa ADHD-om
- teško usmerava i održava pažnju
- pažnja mu lako skreće
- ne obraća pažnju na detalje i pravi nehajne greške
- gubi školski pribor, zaboravlja da preda domaći zadatak
- ima teškoće da završi školski i domaći rad
- ima teškoće da sasluša drugog
- teško prati višestruke zahteve koje mu odrasla osoba postavi
- nepromišljeno daje odgovore na postavljena pitanja
- nestrpljivo je
- vrpolji se
- napušta mesto na kome sedi i trči unaokolo, ili se preterano penje
- deluje kao da je uvek spremno na akciju, „besno” je
- previše priča i teško mu je da se tiho igra
- meša se i prekida druge dok govore ili nešto rade

Kindinorm je kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje tegoba poremećaja ponašanja. Odabrane komponente prirodnog, biljnog i mineralnog sastava, na bezbedan način omogućavaju da se ovaj poremećaj prevaziđe kod dece u svim životnim dobima.

Ublažava tegobe poremećaja ponašanja:

-Održanje koncentracije i pažnje kod dece
- Poremećaj sna
- Nervoza, iritiranost, uznemirenost
- Poteškoće sa učenjem
- Stanje opšte slabosti

Više informacija o preparatu možete pogledati OVDE

foto: robert collns unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno