Zdravlje
28.11.2014.

Med zaustavlja nadražaj na kašalj

 

Istraživanja pokazuju da je med veoma delotvoran kod nadražajnog kašlja

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Zato ne čudi što se poslednjih godina razvila nova naučna disciplina – apiterapija, koja podrazumeva primenu pčelinjih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe.

Slatki nektar za lepši san

Prim. dr Vidoje Kulić, specijalista pulmologije i poznati pčelar iz Sombora, kaže da su lekovita svojstva meda poznata od davnina, a da je znanje o njegovoj lekovitosti, stečeno vekovnim iskustvom u poslednjih 50 godina, i naučno potvrđeno.

Istraživanja u kojima su učestvovala prehlađena deca pokazala su da je med veoma delotvoran kod nadražajnog kašlja. Naime, pokazalo se da su nakon uzimanja meda mališani mirnije spavali. Upaljena sluzokoža brže se oporavljala jer fenoli iz meda jačaju otpornost disajnih puteva.

– Lekovito svojstvo meda je višestruko jer med ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antioksidantno svojstvo. On čuva organizam od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. Pravilnim korišćenjem meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo odbrambene snage organizma. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta koji se klinički i laboratorijski dokazuju: krvna slika, aktivnost leukocita, titar antitela i opšte fizičko i psihičko stanje.

I što je najvažnije, uzimanjem meda podstičemo rast i razvoj organizma, usporavamo starenje, ubrzavamo oporavak od stresa i bolesti, jačamo opštu fizičku i psihičku sposobnost.

- Zato redovno koristite med da ga kasnije ne biste tražili kao lek – savetuje dr Kulić.
O blagotvornom dejstvu meda svedoči i dr Verica Milojković, specijalista opšte medicine i apiteraput. Ona objašnjava najbolji način njegovog korišćenja.

– Rastvorite med u vodi, voćnom soku, čaju ili mleku jer će tako biti maksimalno iskorišćena njegova lekovita svojstva. Temperatura tečnosti, pri tome, ne treba da bude viša od 37 stepeni Celzijusovih. U protivnom, med gubi svoja antimikrobna svojstva. U dodiru s metalom, stradaju enzimi u medu, zato ga uvek treba zahvatati drvenom ili plastičnom kašičicom.

Ne zalivajte med vodom

Nije dobro da se med odmah proguta, već ga treba zadržati u ustima dva - tri minuta, uz stalno „mućkanje“.
- Na ovaj način se dezinfikuje sluzokoža usne duplje, a med se direktno resorbuje (pod jezik, kao nitroglicerin). Za razliku od belog šećera, koji „krade“ kalcijum iz zuba deteta, med ga svojim mineralnim sastavom čuva i pospešuje nicanje zuba.

Najgori način uzimanja meda je kada se on samo proguta, a zatim popije voda.

- Med je higroskopan, velike specifične težine, tako da padne na dno želuca, iritira sluzokožu i oduzima joj vlagu, pa je na taj način oštećuje. Ovom riziku su posebno izložena deca – upozorava dr Verica Milojković.

Savet pčelara dr Vidoja Kulića
– Za decu

*Deca svako jutro pre odlaska u školu treba da popiju šolju mleka sa dve kašičice meda.
*Ako vaše dete muči kašalj dajte mu dve kašičice tamnog meda pre spavanja. Neka se med polako rastapa u ustima.

Dečji sirup sa medom
HERBIKO  sirupi za decu i odrasle pomažu u rešavanju problema kod prehlade, gripa i drugih stanja kod kojih je uporan kašalj prateća pojava. Dodatno Herbiko sirupi sa medom su posebno pogodni za noćni kašalj!
- Razređuje kašalj
- Pomaže izbacivanju sekreta
- Sprečava napade kašlja
- Otvara bronhije i olakšava disanje
- Oblaže sluzokožu i umiruje upalu disajnih puteva

Više informacija o sirupu možete pogledati OVDE. 
 

foto: stevepb-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina