19.03.2014.

Kako neutralisati miris belog luka posle jela?

Svima nam je poznato da je beli luk jedna od najaromatičnijih i najzdravijih namirnica koje su prisutne u našoj kuhinji, ali isto tako vrlo često ga izbegavamo upravo zbog upečatljivog mirisa, posebno ukoliko planiramo da izađemo ili da se vidimo sa prijateljima. Imamo rešenje i za to, ali prvo da napomenemo sve one fantastične strane ovog povrća.
Beli luk je među najsnažnijim antioksidansima iz prirode i štiti naš organizam od raznih hroničnih oboljenja, dok redovno konzumiranje može da pomogne u prevenciji raka, ojačava imunitet i pospešuje proizvodnju antitela u organizmu a budući da ima svojstva antibiotika , veoma efikasno može da pomogne u borbi sa prehladom i gripom, kao i sa bržim i lakšim izbacivanjem šlajma.

I ne samo to! U Prvom svetskom ratu su britanski vojnici koristili beli luk da im rane brže zarastaju, tako da su njegova blagotvorna svojstva nešto što svakako ne treba izbegavati.
Sada kada smo zaključili da je beli luk pravo bogatstvo za naš organizam, hajde da se pozabavimo rešeavanjem one jedne stvari koja nas sprečava da ga jedemo češće – zadahom.
Ne očajavajte, i za to postoji rešenje koje nije celo pakovanje žvaka ili mahnito pranje i ispiranje zuba, već jednostavno uživanje u nekim drugim namirnicama koje uvek imamo u kuhinji. One će efikasno delovati i razgraditi sulfide koji su odgovorni za taj prepoznatljivi miris belog luka.

Ako jedete beli luk, onda nešto od ovih pet stvari treba da imate pri ruci:

1. Jabuka – pojedite jednu svežu jabuku i zaboravićete i da ste jeli luk;
2. Spanać – idealan je i kao salata, tako da vam sigurno neće biti teško da pojedete par listova;
3. Bosiljak – mirisan, blagotvoran i prijatan, pa kako ga ne voleti?
4. Peršun – možda ste kao deca vadili listiće iz supe, ali kada se radi o svežem dahu, peršun vam je najbolji prijatelj!
5. Zeleni čaj – šolja čaja nikada nije neprijatnost, zar ne?
6. Mleko – punomasno mleko ima najsnažnije dejstvo zbog  kombinacije vode i masti koji otklanjaju aromu belog luka iz usta.

Fotografije: realfoodrx.com; picomazing.com;

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno