Deca
05.07.2023.

Šta da radite kada vaše dete ne želi da ide u školu?

Bez obzira da li vaše dete ima pet ili 15 godina, ono je verovatno imalo trenutke kada nije želelo da ide u vrtić (školu). To je, u većini slučajeva, normalna reakcija. Ponekad je deci potreban psihički odmor od svih dešavanja u njegovoj školi. Ali ako vaše dete stalno izbegava školu, možda postoji veći problem poput društvenih ili emocionalnih problema, razvojnih problema, maltretiranja od strane vršnjaka. Nije lako ni starijima ni deci da se nose sa maltretiranjem u školi  Dobra vest je da postoje načini da podržite svoje dete i da ga vratite na pravi put. Ove strategije će vam pomoći u tome.

Shvatite svoje dete ozbiljno  


Deca imaju loše dane, baš kao i odrasli. Ali ako se vaše dete žali na školu, redovno i često, treba ozbiljno  da ga shvatite. Izbegavanje škole može biti uzrokovano brojnim faktorima, uključujući poput anksioznosti, socijalno-emocionalnih problema i maltretiranja. No, bez obzira na uzrok, treba razgovarati sa decom i njihove brige i žalbe shvatiti ozbiljno.

Prepoznajte njihove strahove  


Za decu su vrtić i niži razredi škole poprilično teški. Praćenje pravila i vežbanje novih veština zahtevaju energiju i trud. Dakle, ako je vaše dete upravo imalo opuštajući raspust ili je čak bilo bolesno kod kuće, možda će odlučiti da bi radije bilo kod kuće nego da naporno radi u školi.  Takođe, sa navršenih pet godina dolazi do prirodnog porasta anksioznosti kada deca počinju da shvataju da smo ranjivi. Bez obzira na to koliko je njihov život stabilan, deca mogu razviti strah od smrti, povrede ili gubitka roditelja, posebno ako čuju nešto strašno na vestima. Oni mogu, dok provode vreme u školi da brinu da se nešto loše može desiti njihovim roditeljima ili njima samima i neće biti tu da zaštite jedni druge. Deca uživaju u svojoj nezavisnosti u ovom uzrastu, ali se nje i pomalo boje.

Ograničite im zabavu kod kuće


Dok neka deca izbegavaju školu jer se nečega plaše, druga samo ponekad žele da preskoče odlazak jer im je kod kuće zanimljivije. Rešenje je da im boravak kod kuće učinite dosadnim. Kada se vaše dete ujutru požali na glavobolju, stomačni problem,procenite da li je zaista bolesno. Ako nema temperature, povraćanja ili drugih znakova bolesti, pokušajte da ih navedete da idu u školu. Možete reći: „Hajde da vidimo koliko dugo možeš ostati u školi dok ne počneš da se osećaš bolje. Ako se i dalje osećaš loše, možemo posle škole otići kod lekara."
U danima kada vaše dete ostane kod kuće, pored brige o njegovoj bolesti, pokušajte da mu ograničite gledanje televizije ili igranje mobilnim telefonom. Kada shvate da bolovanje nije dan za igru, već izuzetno dosadan i nezanimljiv, verovatno će biti željni da se vrate na časove.

Izvadite situaciju  


Vaše dete može biti zabrinuto i zbog određenog problema, koji ne ume da opiše. Zato je važno da razgovarate i izokola zapitkujete. Možda ćete otkriti da je neko dete zlonamerno prema njemu u razredu. Ključ je da čačkate okolo, da podstičete odgovore postavljanjem brojnih pitanja.

Rešite osnovni problem  


Kada otkrijete uzrok problema, možete ga rešiti. Možda vaše dete ima potrebu za inkluzivnim obrazovanjem, da mu je potreban drugačiji pristup. Ako se vaše dete nosi sa strahom od odvajanja od roditelja, tj. „nedostajete mu,“ možda ćete moći da radite sa njihovim učiteljem da smislite neko rešenje. Ako je uzrok maltretiranje, treba se obratiti svim uključenim stranama. Razmislite da uključite svoje dete u pronalaženje rešenja za problem. 
Deca mogu biti sjajni u rešavanju problema ako im damo priliku da to učine.

Razgovarajte sa njihovim učiteljem  


Pored rešavanja osnovnih problema sa svojim detetom, možete, a i treba da uključite njegovog učitelja. Pitajte ih kako se vaše dete ponaša dok je u učionici. Da li je aktivno na času ili povučeno? Pitajte ih koja značajna ponašanja su možda videli, ako ih ima, a onda radite sa svojim učiteljem da smisli plan posebnog angažovanja deteta. Nastavnici su neverovatni u rešavanju problema. Možda imaju predloge o načinima na koje možete ponovo da integrišete svoje dete u učionicu.

Ako ne možete sami, potražite stručnu pomoć


Ako se vaše dete stalno opire da ide u školu, toliko je uznemireno da ne može da prestane da plače ili pokazuje druge znakove anksioznosti kao što su noćne more ili strah da će ostati samo, pravo je vreme da poseti psihologa. Ukoliko je otpor vašeg deteta prema školi toliko ozbiljan da utiče na njihov svakodnevni život, specijalista za mentalno zdravlje bi mogao da mu pomogne i što pre treba da potražite njegovu pomoć. Uz adekvatnu stručnu pomoć, problem će se prevazići

Izvor.https://www.parents.com
Foto:freepik, edsavi30-pixabay, victoria-regan-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 318476
Pernica puna Minnie Mouse Fashion 318476
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.099,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ergonomski ranac Cosmo Original 162014
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ranac 2 u 1 Curved Bloom 26839
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torba za patike BFF 100697
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
399,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno