Deca
03.10.2022.

Oktobar je uvek u znaku deteta

U životu sve se vrti oko dece. Ako nisu naša, onda u okruženju imamo neko dete, koje volimo i do čije sreće nam je jako stalo. Želimo da bude zdravo, dobro u školi, da niže uspehe na svim poljima i postane dobar čovek. Ima i ona druga strana. Kada nisu naša, obično ignorišemo njihovu patnju i bol, žmurimo na nasilje, koje se odvija nad njima. Neretko, lečimo ih putem sms poruka, jer imamo empatiju prema svakom bolesnom mališanu, kome je naša pomoć potrebna.
Generalno, kolektivno smo slabi na decu, a Dečija nedelja, koja se obeležava u prvoj nedelji oktobra podseća nas na sve ono što možemo da uradimo za njih da rastu u jednom zdravom okruženju. U zemlji, u kojoj se uglavnom decom bavimo na ličnoj osnovi, svaka nacionalna inicijativa je važna i treba je maksimalno iskoristiti. Za ovu godinu, pod sloganom
"Šta detetu treba da raste do neba!?" pripremljeni su brojni sadržaji , u zavisnosti od grada i opštine, koji ih realizuje, ali sigurno je da su dečije predstave, muzički program i maskenbali postali tradicija.

Počeci obeležavanja Dečije nedelje na našim prostorima datiraju još od četrdesetih godina prošlog veka, a od 1987.postoji i Zakon o društvenoj brizi o deci. Sam sadržaj se godinama menjao i prilagođavao aktuelnom trenutku, no cilj obeležavanja je isti, skrenuti pažnju javnosti na prava i potrebe dece. Konvencija o pravima deteta je usvojena na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989.godine, a Srbija je istu ratifikovala već naredne godine i nalazi se među 196 zemalja koje su usvojile Zakon o ratifikaciji Konvencije.

Posebni programi u vrtićima i školama, najviše pažnje privlači maskenbal

Najmlađi se posebno pripremaju za Dečiju nedelju zajedno sa vaspitačima i učiteljima. Ono što ih najviše raduje jeste maskenbal, pa su i različiti kostimi za maskenbal, koje pripremaju u školi ili samostalno sa roditeljima. U zavisnosti od tematike neke devojčice su princeze, druge vile ili omiljene životinje. Dečaci bi radije da budu policajci, vitezovi, heroji. Uz malo mašte najlepši budu kostimi, koji se naprave u porodičnoj atmosferi. No, često se za to nema vremena, pa je važno da se obezbede na vreme.

Neka kostimi za maskenbal ne budu za jednokratnu upotrebu


Kostimi za maskenbal uvode decu u brojne uloge. Mnogi stidljivi dečaci postaju pričljivci,dok devojčice glume strogoću ili recituju brojne scene iz filmova. Maskirati se znači biti neko drugi pa je za odrastanje i te kako važno da se deca, bez stida ubacuju u različite uloge. Nemojte se iznenaditi ako devojčica želi da obuče kostim princeze za neki rođendan ili proslavu. U isto vreme, budite sigurni da će se dečaci po kući maskirati u heroje, mačevati sa zamišljenim neprijateljem i izgovarati replike iz filmova. Uživajte u toj njihovoj fazi odrastanja, a ako ste u prilici dodelite i sebi neku ulogu. Radost igranja je važna i za odrasle. To je onaj deo svih nas, koji ne želi da odraste, već iznova se raduje dečijim nestašlucima.

Deci je veoma važna umetnost, ali i fizičke aktivnosti


Dečija nedelja podrazumeva i aktivnosti crtanja, slikanje, ali i osvrtanje na značaj fizičke aktivnosti. Davno je to vreme bilo kad je na deci bilo samo da odaberu sport, za koje se društvo pobrinulo da treniranje bude besplatno. Danas je situacija potpuno drugačija, pa su mnoga deca upravo za taj značajan aspekt razvoja uskraćena. Jedan dan godišnje nije dovoljan da se deci omogući sportsko druženje i  razvoj timskog duha, te mališane treba usmeriti na fizičko vaspitanje i maksimalno korišćenje dobrobiti tog predmeta.

Ovih dana se obeležava i Nacionalna nedelja dojenja


U okviru Dečije nedelje je i Nacionačna nedelja dojenja, jednako važna za zdrav razvoj mališana. Možda nije svima bitna, ali ako znamo da se godišnje rodi preko 60000 dece, onda je važno da razvijemo svest o značaju dojenja. Majčino mleko, pored brojnih zdravstvenih benefita, ima i finansijski, potpuno je besplatno. Ima još jedan, emotivni, nezamenljiv, stvara neraskidivu vezu majke i deteta. Za nju se pripremamo još dok je beba u stomaku i to potpuno besplatno fa festivalu dojenja, koje organizuje dečjisajt. Ako ste i vi u toj situaciji, imate još vremena da se edukujete. Link za prijavu je OVDE.
Za svakog roditelja, baku i deku svaka nedelja je dečija. Napor, koji svako od njih ulaže u razvoj deteta je nezamenljiv, počevši od emotivnog, edukativnog i finansijskog aspekta, sve u cilju razvoja kvalitetnog čoveka. Do tog nivoa se dolazi velikom posvećenošću i brigom, jer taj isti čovek sutra će biti na našem mestu i brinuti o budućem potomstvu, za koje svi želimo da bude makar za nijansu bolje i kvalitetnije od svojih prethodnika. Jer čovečanstvo to zaslužuje.
 

foto:SchoolPRPro-pixabay,ToNic-Pics-pixabay, alireza-attari-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kostimi za maskenbale, rodjendane i sve ostale prilike... Mnogo sjajnih modela u vi&sca...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.869,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gumene čizme 6035-bubamara
Šarene gumene čizme za decu
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Veličina
24
25
27
31

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno