Deca
08.09.2021.

Problemi sa koncentracijom i kako pomoći detetu da ih savlada

Ako uđete u bilo koju školu u Srbiji, ili bilo gde u svetu, i pitate učitelje koje sretnete: „Koji je glavni problem vaših đaka kada je reč o učenju?”, odgovor će najverovatniji biti: „Nedostatak koncentracije”. Istraživanja pokazuju da probleme sa koncentracijom, iz godine u godinu, ima sve više učenika. 
Počela je nova školska godina, a s njom su stigli i novi izazovi. Ako se i vaše dete bori sa nedostatkom pažnje, u školi i van nje, važno je da mu pomognete da ojača koncentraciju. Ovi saveti mogu da vam pomognu u tome, a evo i kako...

Problemi sa koncentracijom su rešivi

Proverite da li zadaci odgovaraju dečjem uzrastu 
Razlog nedostatka dečje koncentracije često je taj što je zadatak ili previše lak ili pak previše težak. Zato redovno prekontrolišite šta radi vaše dete i procenite da li to odgovara njegovom uzrastu, znanju i sposobnostima. Osim toga, nije tajna da su deci obavezni zadaci uglavnom dosadni, zamorni i monotoni. Zato se potrudite da objasnite detetu da svi mi ponekad moramo da radimo stvari koje nisu zabavne niti zanimljive. Naučite ga da zna - da što pre završi taj „dosadni” zadatak, to će više vremena imati za stvari koje voli. 

Podelite veći zadatak na nekoliko manjih
Ovo je odlična taktika. Preopširni zadaci mogu lako da umore dete, obeshrabre ga, i stvore mu osećaj da ne zna odakle da počne. Raščlanjivanje tog zadatka pružiće detetu osećaj da napreduje kako bude završavalo deo po deo.

Više mira, bolja koncentracija
Deca još uvek nemaju razvijenu sposobnost ignorisanja stvari koje odvlače pažnju koju poseduju odrasli. Zvuk telefona ili televizora, čak i kada dolaze iz druge sobe, mališani teško mogu da zanemare. S druge strane, neka umirujuća muzika u radnom delu može da pomogne i zamaskira te zvukove.

Problemi sa koncentracijom i vežbe koje ih eliminišu

„Pobedi sat“ - odlična igra za koncentraciju
Namestite tajmer za određeni zadatak sa kojim dete može da se takmiči. Nekada će mu kratke sekvence pomoći da se duže koncentriše. Pravilo je da se računa minut za koncentraciju po godini i po zadatku. Naravno, to je samo linija vodilja, mnogo je izuzetaka i najbolje ćete znati da namestite tajmer kada budete probali ovu igru sa svojim mališanom.

Igrajte s detetom igre memorije
Koncentracija se jača treninzima, kao mišići, i vremenom postaje duža i efikasnija. U ovu svrhu možete koristiti igre memorije, kao zabavan način vežbanja koncentracije. 

Postavljanje ciljeva je najbolja motivacija
Ciljevi koje dete samo sebi postavi, uz vašu pomoć i sistem nagrada, mogu da budu fantastičan motivator. Kada primetite da se dete skoncentrisalo na neki zadatak stavite mu do znanja da ste to primetili i pohvalite ga. I da - mozgu je potreban odmor od učenja. Ako je koncentracija u padu, dobro je napraviti pauzu svakih 20 minuta.

 

Problemi sa koncentracijom i hrana

Izbegavajte hranu koja dete uspavljuje
Dobra ishrana i dovoljno sna su veoma važni faktori koji vam mogu pomoći da naučite dete kako da se skoncentriše na neki zadatak. Ishrana bogata prostim ugljenim hidratima izaziva pospanost dok će složeni ugljeni hidrati, proteini i sveže voće i povrće pomoći detetu da se bolje skoncentriše. Lisnato zeleno povrće kao što je spanać, raštan ili brokoli prepuno je nutrijenata koji pomažu mozgu da bolje radi poput vitamina K, luteina, folne kiseline i beta-karotena.


Problemi sa koncentracijom i veliki broj obaveza

Nemojte ih opterećivati obavezama 
Deca koja su preopterećena različitim aktivnostima su umornija i teško im je da se skoncentrišu. Ostavite detetu vreme za fizički ali i mentalni odmor.

Unapred ih obavestite ako menjate plan
Deca često burno reaguju kada treba da odu iz parka ili da prekinu igru ako im to saopštite iznenada. Obavestite ih malo ranije da treba da pređu sa jedne aktivnosti na drugu.

Ustalite rutinu koja odgovara i detetu i vama
Pružite detetu organizovan život uspostavljanjem rutine - buđenje, škola, domaći, slobodne aktivnosti, vreme za spavanje, i daćete mu model koji će mu pomoći da zna šta će se desiti sledeće. Ova rutina treba da odgovara i vama i detetu.

Ograničite im vreme ispred TV-a i računara
Odredite tačno vreme za televiziju i kompjuterske igre i svedite ih na minimum. Stručnjaci su složni u preporuci da starija deca treba da provedu manje od sat ili dva (zavisno od uzrasta) ispred ekrana. Primenite ovo zlatno pravilo i na stariju decu jer im previše sedenja ispred TV-a oduzima dragoceno vreme koje mogu da posvete čitanju, domaćim zadacima, igri.

Bar 30 minuta za fizičke aktivnosti
Naučno je dokazano da deca koja su aktivna najmanje 30 minuta dnevno imaju bolji uspeh u školi, bolju koncentraciju i pozitivnija su.

Podelite sa detetom stres oko škole
Koliko god da ste preopterećeni poslom, odvojite vreme da zajedno sa detetom pogledate domaće zadatke i pomognete gde god im je pomoć potrebna. Kako bi detetu bilo lakše možete zadatak pretvoriti u igru u kojoj dete za određeni broj tačnih odgovora dobija nagradu.

Budite iskreni sa detetom
Koliko god vi mislili da nije tako, dete dobro zna kada se nešto dešava u porodici i raspoloženje koje vlada u kući može jako uticati i na njega. Ako nešto nije u redu, razgovarajte sa detetom o njegovim osećanjima. Porodični stres dete može da prenese u školu i da oslabi njegovu koncentraciju.


AF


Kindinorm rešava problem u ponašanju


Brojna istraživana pokazuju da se upotrebom leka Kindinorm poboljšava koncentracija na školskom času, a kod kuće je dete fokusirano na svoje zadatke. Za ovakve vrste poremećaja u ponašanju, u klasičnoj terapiji se preporučuju hemijski lekovi jakog dejstva sa velikim spektrom neželjenih efekata. Za razliku od njih, Kindinorm je prirodnog sastava i pogodan za dugotrajnu upotrebu, sa praktično minimumom neželjenih dejstava. Granule Kindinorma se lako otapaju u ustima i blago slatkog ukusa su.

 

foto:bermix-studio-unsplash,stevepb-pixabay,victoria_regen-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno