Deca
23.03.2021.

Naučite kako se pravilno neguje pupak kod beba. Važno je!

Preko pupčane vrpce plod u stomaku povezan je sa placentom i preko njega beba dobija sve neophodne materije kako bi se pravilno razvijala i rasla, dok preko dve odvodne arterije sve otpadne materije iz ploda preko posteljice dolaze do bubrega majke i bivaju izbačene napolje.  Nakon rođenja pupčana vrpca se seče blizu bebinog stomaka, na oko 2-3 centimetra, ostavljajući pupčani partljak. Pupčani patrljak se suši i otpada najčešće za oko nedelju dana do tri nedelje i ostavlja malu ranu koja zaraste u roku od nekoliko dana.

Kada pupak otpadne možete primetiti i malo krvi na peleni što je sasvim normalno i ne treba da vas uplaši.  U prvim danima kada beba iz porodilišta dođe kući, najčešće oko nege pupka pomaže patronažna sestra prilikom poseta, međutim, korisno je i da vi znate neke stvari. Dok pupak ne otpadne ne savetuje se da bebu kupate u kadici i potapate je u vodu, kako se ranica ne bi okvasila i kako bi što pre zarasla. Do tada bebu brišite mekanim sunđerom ili frotirom i ne skidajte gazu sa pupka. 

Ranicu i prostor oko pupka treba redovno čistiti i dezinfikovati povidon jodom (nikako alkoholom koji iritira kožu) u smeru kretanja kazaljke na satu. Koristite sterilnu gazu i to jedan komadić za prostor oko pupka i drugi komadić za samu rancu. Nakon toga pustite da se ranica dobro osuši pa tek nakon toga previjte čistom gazom koju ćete položiti na ranicu, a drugom gazom obmotati tj. pričvrstiti je oko bebinog struka. Izbegavajte samolepljive flastere jer bebe imaju osetljivu kožu.
Ruke vam moraju biti besprekorno čiste, jer je u pitanju otvorena rana. Pelenu ne treba nikada stavljati preko pupka, kako bi on mogao da diše na vazduhu da bi što pre zarastao.

Infekcije pupka su veoma retke ali ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, posavetujte se sa pedijatrom. Ako beba plače uvek kad joj previjate pupak čak i pri samom dodiru, ako iz pupčanog patrljka curi žućkasta tečnost ili se javlja neprijatan miris, kao i crvenilo u tom području, obavezno je odvedite na pregled kod pedijatra koji će vam dati dalja uputstva kako sanirati infekciju. foto: kidspot.com.au, parenting.firstcry.com, mejorconsalud.as.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno