Deca
09.03.2021.

Evo šta sve treba da znate o masaži beba. Nije vam neophodan kurs

Masaža nije samo terapeutsko sredstvo za ublažavanje tegoba već se može primenjivati i zbog niza pozitivnih dejstava u cilju učvršćivanja veze bebe sa roditeljima i osećaja sigurnosti i zaštićenosti. Bebama je dodir neophodan, pa većina njih odlično reaguje na masažu. Na taj način popravićete joj raspoloženje, pobošljati cirkulaciju, disanje i varenje, a samim tim i eventualne probleme sa stomakom i grčeve koji su u prvim mesecima česti.

Masažu bebe svakako nije teško izvoditi pa ne morate pohađati kurseve kako biste to radili pravilno, jer je dovoljno da pratite šta joj prija a šta ne, da dodiri budu nežni i lagani. Ako beba nema zdravstvenih tegoba, masaže možete izvoditi kad god da joj prija, a ukoliko pak postoji neki problem, konsultujte se sa pedijatrom. Stopalca i dlanove masirajte vrhovima prstiju, a veće delove tela celim dlanom. Neka pokreti budu kontinuirani i sigurni. Gledajte bebu u oči sve vreme i pričajte joj jer na taj način stimulišete sva njena čula i povezujete se sa njom na emotivnom nivou.
U prvim danima bebinog života, dok pupak ne otpadne, izbegavajte predeo oko stomaka. Preporučuje se da masaža traje oko 2-3 minuta i neka u početku to budu samo noge, leđa i grudi, a kako bebaraste i razvija se, tako vi produžavajte masažu i prelazite i na druge delove tela. U drugom, trećem mesecu masaža može da traje 10-15 minuta, što zavisi i od toga kako je beba raspoložena.

Kada beba počne da se kreće, da ispituje okolinu i svet oko sebe, možda će početi da gubi interesovanje za masažu, ali to ne znači da treba da odustanete. Dovoljno je da masažu prilagodite bebinom rasploženju i potrebama. Imajte na umu i sledeće...

  • Prostorija u kojoj masirate bebu treba da bude dovoljno zagrejana.
  • Skinite sav nakit i prstenje kako ne biste povredili nežnu bebinu kožu.
  • Svaki pokret ponovite po tri puta, lagano, pravilno i nežno.
  • Možete koristiti i bebi ulje ili losion za kožu. 

Masažu treba izbegavati kada beba plače, neposredno nakon hranjenja, ako štuca, ako ima iritiranu ili inficiranu kožu. Takođe, nije preporučljivo masirati bebu neposredno pred spavanje, jer nekad može da je razbudi. 

Masažu bi valjalo početi od nogu, od potkolenice ka natkolenici. Kružnim pokretima masirajte tabane i svaki prstić posebno. Potom pređite na bebina ramena i blago ih povlačite prema sredini grudi, ili polako povlačite svoje dlanove od ramena duž bebinih ruku sve do dlanova i prstića.
Stomačić uvek masirajte kružnim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu, a lice masirajte tako što ćete kažiprstom i srednjim prstom prelaziti preko bebinog čela i obraza, od sredine čela ka spoljašnjoj strani lica. 
Ako je beba odmorna i dovoljno opuštena, položite je na stomačić i polako dlanovima klizte preko leđa, duž nogu sve do stopala i prstića. Masaža u ovom položaju može se izvoditi tek kada beba počne sama da drži glavicu, nikako pre toga.
Čim završite sa masažom, bebu obucite i ušuškajte.
foto: medium.com, mamanatural.com, lakshmiayurveda.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno