Deca
30.01.2021.

Olakšajte im disanje uz pomoć ovih jednostavnih trikova i caka

Sluz u nosu ometa normalno i nesmetano disanje i kod odraslih, ali i kod beba. Zapravo, njima to smeta neuporedivo više, jer ne mogu same da pročiste disajne puteve. To im komplikuje ne samo disanje, već im pravi i poteškoće tokom jela i spavanja, čini ih nervoznima i razdražljivima.

Kod veoma malih, tek rođenih beba nosić je zapušen jer se disajni putevi, koji su do tada bili ispunjeni plodovom vodom, tek privikavaju na nove okolnosti i sredinu. Iz tog razloga, bebu nakon izlaska iz porodilišta može mučiti nosić u prvim nedeljama. Ukoliko nos ne curi konstantno, već ima samo blage vodenkaste izlučevine, to znači da beba nije prehlađena, pa ne morate brinuti. Ukoliko primetite da beba diše veoma bučno, da hrče dok spava ili ispušta slične zvuke, da kašljuca ili ima vodenkasti iscedak iz nosića, pomozite joj.
Ukoliko je bebi nosić zapušen, biće joj teško prilikom sisanja jer će često da zastaje kako bi uzela vazduh, pa samim tim neće moći dovoljno da jede i brzo će se umoriti. A svaka beba koja je umorna i nije sita, postaje izuzetno nervozna i plačljiva. Takođe, zbog poteškoća sa jelom, mogu se pojaviti i grčevi i problemi sa varenjem pa se situacija sa nosem mora otkloniti u najkraćem roku.

Kako su bebe veoma osetljive na bilo kakve agresivne aparatiće za vađenje sadržaja iz nosa, pokušajte prvo na drugi način. Ispiranje nosnih kanala fiziološkim rastvorom koji ćete blago naprskati bebi u nosić, razrediće sluz i pročistiti disajne puteve pa će i protok vazduha biti lakši.
Kada bebi ispirate nosić, potrebno je da joj glava bude okrenuta blago u stranu kako biste izbegli da se rastvor slije u grlo, da se beba ne bi zagrcnula. Uvek se ispira "gornja" nozdrva tj. kada je beba okrenuta na levu stranu ispirate desnu nozdrvu i obrnuto. Za ispiranje je dovoljno oko 2 ml fiziološnog rastvora, nikako više. Važno je da između ispiranja dve nozdrve napravite makar 30-ak sekundi razmaka. Ako se beba zagrcne, polako je okrenite na stranu sa glavicom veoma blago spuštenom na dole (nikako ne sme da visi uhvaćena za noge). Kod nekih beba, pomaže i izvlačenje sekreta uz pomoć pumpice-kruškice.

Eterična ulja takođe mogu da pomognu. Manji peškir nakvasite toplom vodom i nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa pa ga stavite blizu bebe kako bi aromatični mirisi ulja pomogli i pročistili joj disajne puteve. Ako je beba veća, savetuje se da je stavite da spava na strani umesto na leđima, kako se sadržaj iz nosa ne bi slivao u grlo.
Ono što može da iritira disajne puteve je suv vazduh u prostorijama tokom grejne sezone, pa vodite računa da na radijatoru ili peći uvek bud posudica sa vodom kako bi vazduh u prostoriji imao optimalnu vlažnost. Čišćenje bebinog nosića treba da postane deo dnevne rutine, jer je on veoma važan za bebin miran obrok i san pa samim tim i napredovanje. Čistite stoga bebi nosić uvek pre podoja tj. hranjenja, nikako posle, kako ne bi povratila hranu.
foto: pxhere, mumsgrapevine.com.au, care.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno