Deca
11.01.2021.

Ove stvari obavezno uradite pre bebinog prvog rođendana

Ukoliko pitate bilo koju mamu šta bi najviše volela, jedan od odgovora bi sigurno bio da vreme malo uspori kako bi više uživale u prvim mesecima odrastanja deteta. Jer dok se okrenete, vaš mališan je već napravio prvi korak, sluša vas da razumevanjem, izgovara prve reči i više nije beba. 

To je period u kom roditelji moraju da obrate pažnju na mnogo stvari koje se tiču razvoja i rasta pa neke od njih koje su veoma bitne zaborave ili zapostave. Evo šta nikako ne bi trebalo da preskočite. 

Osigurajte sve opasne delove po stanu 

Pre nego što navrši godinu dana i napravi prve korake, beba će prvo početi da puzi i ispituje okolinu tako što će sve hvatati ručicama.  Zato je važno da sve ivice oblepite sigurnosnim trakama, da sve oštre i teške predmete kojima beba može da se povredi, sklonite iz njenog dometa kao i da zašitite utičnice. Beba lako može da se uvhati za policu, izvuče fioku ili povuče stolnjak i tako dovede sebe u opasnost. 

Uradite fotografije najbitnijih trenutaka

Sa razvojem tehnologije, današnji roditelji imaju na desetine fotografija svojih beba i većinu njih čuvaju u elektronskom formatu. Međutim, nema ničeg lepšeg od listanja foto-albuma, jer se kroz fotografije najbolje vide promene kod bebe, koje su u prvoj godini svakako velike, a vi ćete ih primećivati iz nedelje u nedelju.
Pored foto albuma, mnogi roditelji dok je beba veoma mala prave i otisak bebine šake ili stopala u glini koji će čuvati kao uspomenu. 

Prilagodite i obezbedite krevetac

Čim beba krene da puzi, naredni korak u razvoju biće samostalno ustajanje u krevecu dok se pridržava za ogradicu. Stoga je veoma važno da dušek postavite što niže tj. da ogradicu podignete dovoljno kako beba ne bi mogla da ispadne iz kreveca. Takođe, preporučuje se da izvan kreveca za svaki slučaj postavite mekane jastuke i ćebiće ukoliko mališan ipak uspe da preskoči ogradicu. Ovo je posebno važno tokom noći, ako se beba probudi dok vi spavate. 

Dozvolite joj da jede samostalno

Znamo da je većini roditelja najsigurnije i najbolje kada je beba ušuškana i bezbrižna u vašem naručju ali čim pokaže prve znake želje za osamostaljivanjem, moramo je u tome podstaći. Kada beba krene samostalno da hvata predmete sa stola dozvolite joj da počne sama i da jede. Dajte još laganu, dečju kašičicu, a za hranu koja može da se jede bez pribora, dopustite joj da je sama uzima prstićima. Na taj način vežbaće i motoriku i osamostaljivanje. Naravno da ćete u prvom periodu privikavanja dok je beba još uvek nevešta, da je i vi hranite kako ne bi ostala gladna, ali joj dozvolite da pored toga jede i sama. 

Obraćajte joj se direktno i razgovarajte s njom 

Beba mnogo pre nego što izgovori prvu reč postaje svesna kada joj se obraćate i može da razume dosta toga, u početku naravno ne kroz razumevanje reči, već kroz osećaje i ton kojim joj se obraćate. Izbegavajte da joj se govorite kroz tepanje i "bebećim jezikom" već joj pričajte kao odrasloj osobi. Upoznajte je polako sa predmetima iz njene okoline iako vas u početku neće razumeti. Opisujte joj i radnje koje obavljate jer će na taj način učiti o svojoj okolini i polako usvajati rečnik. 
foto: pxhere, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno