Deca
15.12.2020.

Evo kako vam dete pokazuje da je spremno da se odrekne pelena

Iako bi većina roditelja odvikavanje deteta od pelena radije obavljala leti, kad su mališani lagano odeveni i kada je rizik od razboljevanja zbog mokrih gaćica mali, to nekad jednostavno nije moguće. Mnoga deca su letos bila mala i nespremna za ovaj veliki korak, iduće leto je daleko da bi ste ga čekali, a sada je hladno i previše stresno da biste se upuštali u ovaj poduhvat.
Pa šta onda da radite?

Za početak, ignorišite sve one naučnofantastične priče o deci rođaka, kolega, prijatelja, a posebno „Dragih Saveta“ sa društvenih mreža koja su sa šest meseci malte ne sama odlazila u toalet, dok su ona „nenapredna pelene prestala da koriste pre prvog rođendana“. Ignorišite i sve one koji vam govore da „nije normalno da dete od godinu i po ne želi na nošu“. Svako dete je individua za sebe, svako ima svoj tempo razvoja, svoj ritam za učenje novih stvari, tako da ne treba da se osećate inferiorno ni postiđeno što i dalje tragate za džambo pakovanjima pelena po najpovoljnijoj ceni.

Takođe, važno je da znate da to što je beba jednom ili dva puta uspešno obavila posao na noši ne znači da će to činiti uvek. Ne, nikako... Dugo će puna noša biti izuzetak, a ne pravilo, a onda će vremenom to početi da se menja. To što je beba suva tokom dana, ne znači da će odmah moći da spava bez pelene. To je sasvim druga priča i može potrajati mnogo duže.
Bilo kako bilo, ne očekujte od svog malog deteta previše i ne nadajte se da će čitava ova „akcija“ da se  završi za nekoliko dana. Nekima su potrebna dva-tri dana, drugima nedelje, a vi se za svaki slučaj naoružajte strpljenjem.

A evo i nekoliko načina na koji deca poručuju da su spremna da se odreknu pelena ili makar da provedu deo dana u gaćicama:

  • SMETA MU PUNA PELENA – Iako se i sasvim male bebe bune zbog pune pelene i to najčešće upornim plačem, veća deca zaista teško podnose da budu mokra ili prljava. Za razliku od malaca, ona neće plakati, već će pokušavati sama da skinu pelenu, vrpoljiće se, skidaće odeću ili će se osamljivati.
  • OBAVLJA NUŽDU U SAMOĆI – Ako vaše dete počne da se sklanja da bi napunilo pelenu nasamo, bez publike, shvatite to kao jasan znak da je sazrelo da nošu. Obo je dobar pokazatelj da dete zna da vršenje male i velike nužde nije javna stvar.
  • POKAZUJE INTERESOVANJE ZA NOŠU – Fascinacija toaletom, bilo da ste vi u njemu ili ne, prihvatanja noše kao igračke, a potom i kao mesta za obavljanje fiioloških potreba, sigurni su znaci da je dete spremno da se odrekne pelena.
  • BUDI SE SUVO – Kada dete prestane da piški u pelenu tokom popodnevne dremke shvatite to kao znak da može da kontroliše bešiku tokom sat, dva. Ako se redovno budi sa suvom pelenom, počnite da mu oblačite gaćice kad ga stavljate da spava u toku dana, ali na dušek obavezno stavite mušemicu.
  • TROŠITE MANJE PELENA – Većina roditelja zna koliko je pelena dnevno potrebno bebi od 12. ili 18. meseci, tako da im neće biti teško da utvrde kada se smanjila potrošnja.

Ako ste i vi trenutno u ovoj fazi, ako vam dete šalje jasne signale, naoružajte se strpljenjem i budite mu podrška. Hvalite svaki uspeh, ne grdite zbog pehova i razmišljajte šta ćete s novcem koji više nećete da trošite na pelene.
Foto: firstcry.com, healthline.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno