Deca
03.01.2022.

Ovako možete podstaći bebu da se samostalno okrene na stomak

U prvim mesecima života beba najveći deo vremena provede na leđima ili u rukama roditelja, a već nakon trećeg meseca polako počinje da kontroliše svoje telo, da sama menja položaj i da pokušava da se okrene na stomak. Većina njih neće uspeti, ali neće ni odustati, ali vi svakako budite tu da ih bodrite i podstičete jer je okretanje na stomak veoma bitno za pravilan razvoj.

Krupne bebe nigde ne žure, pa ni sa okretanjem

Bebe nakon navršenog trećeg meseca počinju da se interesuju za prostor oko sebe i postaju aktivnije. Krajem četvrtog meseca beba polako počinje da se okreće kako bi dohvatila igračku, pa je ovo period kada je ne treba ostavljati ni trenutak samu jer može pasti sa kreveta ili komode za povijanje. Ti pokušaji postaju sve učestaliji da bi oko petog meseca većina beba uspela prvi put voljno da se okrene na stomak. Bebama koje provode mnogo vremena u kolicima ili nosiljci, krupnim bebama i one koje nose široki povoj možda će biti potrebno malo više vremena da bi uspele da se okrenu.

U šestom mesecu bebe ovladaju ovim pokretom

Ukoliko posmatrate bebu kada se oko šestog meseca okreće sa leđa na stomak, dok se nalazi na boku jednu ruku diže u vis, kao i suprotnu nogu, što dosta podseća na pokrete koje pravimo prilikom hodanja. U početku, beba će se uvek okretati na jednu stranu dok će oko sedmog meseca podjednako dobro moći da se okreće na obe stane oponašajući koračanje.
U osmom mesecu beba će savladati i obrnuti pokret tj. uspeće da se vrati sa leđa na stomak. Često će, dok menja položaje, u jednoj ruci držati igračku i zadržavati se na boku. Na taj način beba balansira i jača mišiće koji će joj kasnije pomoći da se održava u uspravnom položaju. 

Ne forsirajte bebu, nek sve ide korak po korak

Beba je oko četvrtog meeca dovoljno stabilna da može neko vreme da se igra ležeći na stomaku kada je tako postavite. Da biste je naveli da se priprema za samostalni okret, dajte joj prvo igračke koje može da uhvati uz minimalno odvajanje ruke od poda. Najpogodnije su sitne plišane ili šuškave igračke jer će biti dodatno stimulisana zvukom.
Nakon toga postepeno povećavajte veličinu igračke kako bi polako morala da sve više i više diže ruku od poda i hvata predmete i kako bi se pripremala za samostalni zaokret i učila održavanje ravnoteže. Bitno je da beba tokom ovakvih vežbica uvek bude na čvrstoj površini, najbolje na podu na koji ste postavili ćebence, jer tu ne postoji opasnost od pada. 

Neka bude obučena u komotnu odeću koja neće ometati bilo koji od ovih pokreta. Ukoliko primetite bilo šta neobično, ako se beba pri stavljanju na stomak odmah okrene na leđa ili ne pokušava da se okrene ni ukoliko je podstičete igračkama, svakako konsultujte pedijatra koji će dati savete za dodatne vežbe.
Važno je takođe pratiti i bebine potrebe i ne pokušavati na silu da je stavite u određeni položaj pre nego što ona sama pokaže želju za tim.
foto: Jonathan Borba unsplash,Victoria_Regen-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tricikli 10050500022
Tricikl Dallas Pink 10050500022
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno