Deca
02.11.2020.

Evo šta treba da radite ako se vaše dete boji neuspeha

Verovali ili ne, postoje tinejdžeri koji ne mare za video igrice, postoje deca koja odbijaju da sednu na bicikl, da obuju rolere i da se oprobaju u bilo kojem sportu, a postoje i mališani koje niko nije video kako đuskaju ili čuo kako pevaju. To su ista ona deca koja se u školi nikada ne javljaju za reč, već čekaju da ih učitelj ili nastavnik prozove, i ista ona deca koja će kod kuće, kad mama pita ko želi da proba da napravi šlag, čekati da se javi neko drugi. To su deca koja se boje neuspeha, koja zbog toga zaziru od novih stvari, izazova, rizika i isticanja, a vaš posao je da im pomognete da se s tim izbore. Evo kako...

Obesmislite strah

Sedite s detetom i razradite najgori scenario neke situacije koja ga plaši. Iako ovaj metod možda deluje malo radikalno, verujte da pomaže. Uostalom, nije loše da dete izgovori, a da vi čujete šta je za njega ono najstrašnije, ono što ga parališe. Razgovor o najgorem ishodu pomoći će mu da shvati koliko su neke „pretnje“, „kazne“ ili „ishodi“ besmisleni.
Pitajte sina: „I šta ako ne daš koš ili gol? Šta ako izgubite utakmicu“, saslušajte odgovor, pa ga onda potpitanjima navedite da zaključi da nije reč ni o čemu strašnom. Uostalom, ni Ronaldo ni Mesi ne uspevaju da zatresu mrežu na svakoj utakmici, pa nije realno da to može jedno dete.
Isti ovaj princip možete da iskoristite za svaku situaciju, jer se tako dolazi do korena problema, do uzroka straha od neuspeha.

Proslavite neuspeh

Sara Blejkli, kreatorka brenda Spanx, uspešna poslovna žene i finatrop, otkrila je da je za sve njene uspehe i postignuća zaslužan njen otac. On je sestri i njoj svako veče postavljao isto pitanje: „Šta ti danas nije uspelo? Šta ti nije pošlo za rukom“ i bio je veoma razočaran kad deca nisu imala ništa da mu prijave. To je, smatrao je ovaj mudar čovek, značilo da nisu probala ništa novo. A kada se ne proba ništa novo, onda ne može ni da se uspe.
Zato je važno da roditelji podstiču decu da isprobavaju nove stvari, da greše i da se ne boje grešaka, jer se iz njih uči. Dobro bi bilo, savetuje Sara Blekli, da proslavljate neuspehe, jer oni stvaraju neustrašivu decu koja neuspeh koriste kao priliku za učenje i napredovanje.

Budite pozitivni

Deci koja se boje neuspeha potreban je neko ko će ih stalno podsećati da se bore sa lošim mislima i osećanjima prema sebi. To je tako tipično za mališane koje misle da su nesposobni, da nikada neće savladati nešto u čemu trenutno nisu dobri i da treba da odustanu, pa ih treba stalno podsećati da vaša ljubav nije uslovljena njihovim uspesima i neuspesima. Pričajte im istinite, inspirativne priče o uspehu, ističite pozitivne primere iz vaše okoline ili sveta sporta, muzike, kulture, nauke...
Od pomoći može da bude i reč „još“. Upotrebite je svaki put kada dete kaže „Ne mogu da vozim bicikl bez pomoćnih točkića“, „Ne mogu da učestvujem na školskoj priredbi“ ili „Ne želim da idem na kurs nemačkog, jer ne znam nemački“.
„Još ne možeš“, „Još ne znaš“, „Još nisi spreman, ali bićeš samo ako se ne budeš bojao uspeha, samo ako probaš“...
Tri slova, a tako moćna reč.
Foto: kinbox.com, raisingchildren.net.au, indianexpress.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno