Deca
26.09.2022.

Evo kako da motivišite dete da postigne bolji uspeh u školi

Ukoliko dete ne pokazuje dovoljno truda u školi, roditelji konstantno prebacuju, nazivaju ga lenjim i neodgovornim ne bi li ga motivisali da se pokrene. Ovo može samo da pogorša situaciju i da izazove dodatne nesporazume, ali srećom postoji način da se dete motiviše da bez durenja i inaćenja prione na učenje. 

Zajedno odredite mesto za učenje

Ukoliko detetu neko mesto odgovara za učenje i pomaže mu da se koncentriše i lepo pamti, potrudite se da uvek bude slobodno za njega, naročito za važne pismene i kontrolne zadatke. Omogućite mu da uči, bilo da je to u njegovoj sobi za radnim stolom, na kauču u dnevnoj sobi ili pak za kuhinjskim stolom dok vi spremnate ručak, rezultati će biti bolji.

Podelite gradivo i zadatke na manje oblasti

Dobra organizacija i podela gradiva na manje oblasti i učenje lekcija iz delova pomoći će detetu da lakše pamti i koncentriše se i da mu ostane makar malo slobodnog vremena. Važno je da učenje ne doživljava kao kaznu, obavezu zbog koje ne može da se bavi i stvarima koje koje istinski voli.

Budite strogi ali i nežni kada zatreba

Umesto da ga samo kritikujete i kontrolišete, misleći da je to jedini put ka disciplini i održavanju autoriteta, detetu pružite podršku i ohrabrite ga kada mu ohrabrenje zatreba.

Ispitajte šta se dešava školi 

Ukoliko je potrebno, proverite i sa učiteljem da li je dete pažljivo na času, da li služa i razume gradivo i da li uvek beleži šta treba da se uradi za domaći. Razgovarajte i da detetom o tome da li razume učitelja dok predaje, da li stiže da zapiše sve što je potrebno i da li sedi u blizini vršnjaka koji sami nisu dovoljno pažljivi, pa ne može da se koncentriše. 

Uspostavite jasna pravila 

Jasno dogovorite sa detetom da će igranje igrica, izlazak napolje ili neka druga aktivnost koju voli biti moguće tek kada završi školske obaveze koje ima tog dana. Uvek poštujte ova pravila jer ćete samo tako pomoći detetu da nauči kako da istraje u zadatku koji započne, da bolje planira svoje vreme i da poštuje pravila koja će ga voditi do uspeha. Navedite mu primere sportista koji moraju dugo da treniraju i vežbaju da bi nakon određenog vremena videli rezultate svog rada. 

Nekada preuzimite organizaciju na sebe

Naravno da neće vi detetu raditi domaće zadatke i crtati radove za likovno, ali mu pomozite da se oranizuje bilo da je u pitanju prostor ili raspored obaveza. Ukoliko je potrebno, oduzmite mu računar i telefon u vreme predviđeno za učenje. Potrudite se da dok radi zadatke u toj prostoriji ne bude uključen nikakav električni uređaj. Uverite se da je dete lepo rasporedilo obaveze, da mu je zadatak ili lekcija jasna i pomozite mu da se presliša ako mu je tako lakše. 

Upamtite da dete ne popušta u školi kako bi vas iznerviralo i uništilo vam dan lošom ocenom. Popuštanje je znak da dete ne zna lepo da se organizuje, da ne zna šta je odgovornost ili da ne ume da uči na način koji donosi željene rezultate.
foto: StockSnap-pixabay, eliott-reyna-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Đački ranac Unicorn SC1516
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno