Deca
21.09.2022.

Znate li zašto ne treba da kritikujete dete, već njegovo ponašanje?

„Kritikuj ponašanje, a ne dete“, jedno je od osnovnih pravila vaspitanja koje su neki roditelji naučili na teži način, tek kada su im se sopstvene greške obile o glavu. Ako ne želite da se i vama to desi, a sigurno ne želite, razmislite o tome koliko vi sami doprinosite lošem ponašanju sopstvenog deteta. Nevaljala deca nisu loša, samo se loše ponašaju, a iza toga se obično krije jedan ili više uzroka. Na vama je da ih otkrijete.


Vaspitanje dece ne podrazumeva pokornost i strogoću

 

Neka deca se loše nose sa preteranom strogošću, nerealnim očekivanjima, roditelja, prekomernim zahtevima, a naročito sa odsustvom topline. Ako od njih očekujete da bespogovorno rade sve što im kažete, da u svemu budu najbolja i besprekorna, izazvaćete revolt. Da ne biste stigli do toga da iz revolta besne, psuju, lažu, pokazuju nevaspitanje i agresiju, razmislite o tome kako vaša preterana strogost i hladnoća deluju na njih,

Na dečije navike utiču i roditelji

Kada roditelji zbog prevelikog broja obaveza ne uspevaju da posvete dovoljno vremena deci, da nađu barem pola sata za razgovore i aktivnosti u kojima svi uživaju, ona pate. U odsustvu interakcije i manjka komunikacije, nemogućnosti da sa mamom i tatom podele osećanja, strahove, želje i ono što im se dešavalo tokom dana, deca počinju da privlače pažnju na neprihvatljiv način – udaranjem mlađeg brata, pravljenjem loma, pojačavanjem muzike...

Lošim ponašanjem deca privlače pažnju

Privlačenje pažnje lošim ponašanjem često je i kada su odnosi između roditelja trajno narušeni. Bilo da su se završili razvodom ili ne, neminovno ostavljaju posledice.


Mala deca, mada se to dešava čak i tinejdžerima, umeju da budu baš nevaljala kada su neispavana, preumorna, gladna ili žedna. Ona su razdražljiva, dekoncentrisana, plačljiva, pa čak agresivna, baš kao i mališani koji „žive“ na picama, hamburgerima, grickalicama, slatkišima i gaziranim napicima.
Ovo se najteže menja u porodicama u kojima i roditelji imaju loše navike, loše se hrane, kasno ležu, kasno ustaju, preteruju s pivom i gaziranim sokovima, ali nije nemoguće. Prvo prihvatite da ste za neke loše navike, loše manire i loše ponašanje vašeg deteta krivi vi, a zatim strpljivo radite na tome.
Foto:Mandyme27-pixabay, austin-pacheco-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kišobrani kišobran-zmaj
Gumene čizme i kišobran idelani za šljapkanje po blatnjavim baricama
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gumene čizme 6035-bubamara
Šarene gumene čizme za decu
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Veličina
24
25
27
31

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno