Deca
31.08.2020.

Napravite malo slavlje u čast vaših đaka. Sutra počinje škola!

Bili spremni ili ne, sutra počinje nova školska godina, nakon jednog čudnog leta koje je, čini se, prošlo brže nego ikad. Ne zna ko je više zbunjen i zabrinut zbog onoga što nam predstoji – roditelji, deca, nastavnici ili direktori škola – ali je izvesno da je prvačićima najteže. Oni će, verovatno jedini u svojoj porodici, imati fotografije sa svečanog prijema prvaka, ako ga njihova škola uopšte i organizuje, sa maskama na licu. Oni će morati da drže distancu od najboljih drugara s kojima će u narednih osam godina deliti klupu, ali tek kad prođe pandemija korone. Dotle će u klupi sedeti sami.

Ako vam je za utehu, muku vašeg prvačeta, ali i vaše strepnje, strahove i dileme dele svi ostali roditelji školaraca, bilo da je reč o mlađem ili starijem uzrastu, jer sveki nosi neke specifične probleme.
– Imam troje dece, tri školarca i ne znam kome je teže... Filipu koji kreće u prvi razred, Mini koja polazi u peti ili Nikoli, taze gimnazijalcu. Brinem zbog svega, ali ne želim da oni to osete, pa ćemo se truditi da nam ovaj dan bude svečan poseban, ali ćemo morati i nekoliko puta da se podsetimo pravila u vezi sa maskama, higijenom ruku i držanjem distance – podelila je s nama svoje muke mama Ivana Jovanović (36) iz Beograda.

Ona je napravila tortu i naručila roštilj za malo porodično slavlje povodom početka nove školske godine na koje su pozvali samo njene i suprugove roditelje.
– To nam je tradicija, od kada je Nikola pošao u prvi razred, drago nam je što je nećemo prekidati ni sada. Nažalost, deca će kad krenu u školu ređe viđati bake i deke, zbog rizika da ih zaraze, pa su nam zato ovaj dan i ovo okupljanje posebno važni – rekla nam je.
Ivana posebno strahuje za svoju mamu i svekra, jer su oboje onkološki pacijenti, zbog čega insistira na nošenju maski i držanju distance.

– Svima sam kupila po desetak platnenih maski, a imam i zavidnu zalihu onih hirurških. Filip i Mina su sami birali desene, on da budu „specijalni“, ona da joj se slažu sa odećom za školu. Nabavila sam i gomilu onih plastičnih „zip kesica“, da u njih stavljaju masku kada je skinu, a vežbali smo i pravilno stavljanje i skidanje. Svakom pakujem po dve platnene i jednu hiruršku, jer znam da može da im padne na pod, da mogu da je isprljaju rukama, da kinu i da je umažu... – ističe ova mama i prenosi nam savete koje je dobila od svoje kume pedijatra.

Pravila za stavljanje maske

  • Koristi se čista, cela maska, bez rupa i opštećenja.
  • Ruke treba da budu čiste, oprane toplom vodom i sapunom, a ako to nije moguće, treba upotrebiti sredstvo za dezinfekciju.
  • Maska se stavlja tako što se drži za vrpce.
  • Maska treba da prekriva usta, nos i bradu, bez praznina sa strane.

Pravila za nošenje maske

  • Maska treba da se promeni ako je vlažna ili prljava.
  • Maska ne treba da se nosi ispod nosa ili brade, a posebno ne na glavi ili na nadlaktici.
  • Maska ne sme da se dodiruje ni dok se nosi, ni kad je skinuta.
  • Kada dete skine masku na času, kad sedne u klupu, treba da je odloži u kesicu.

– Iako sam im objasnila zašto je važno da drže distancu, da se ne grle, ne rvu, ne ljube s drugarima/drugaricama, sigurna sam da to neće moći da poštuju u potpunosti, jer to su ipak deca. Filip je mali, zaboraviće kad se obraduje drugarima iz vrtića, da treba da se drži dalje od njih, Mina će najmanje jednom dnevno da priđe najboljoj drugarici da joj pokaže nešto ne telefonu i da joj nešto šapne, a Nikola će verovatno naći devojku. Tada sva pravila padaju u vodu – rekla nam je Ivana kroz smeh, sa željom da na ostale roditelje prenese svoj optimizam i pozitivan stav.

Evo, i mi joj se pridružujemo.

Želimo vam srećan nov početak, puno strpljenja i snage za sve što nam predstoji, mnogo petica i lepih školskih uspomena pod maskama.
Foto: littlerockfamily.com, news.weill.cornell.edu, people.com, kotatv.com, abc13.com

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pribor za ishranu M870901EUR
Maped posuda MINI Kids  150ml M870901
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
649,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pribor za ishranu M871617EUR
Maped Flaša za vodu Concept 580ml zelena
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torbe za užinu M872301EUR
MAPED termo torba za hranu Kids pink M872301 Kapacitet 9L
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lol
Torbe za užinu 000018150
Torbica za užinu oblik Mickey Cerda 2100003412 crno-crveni
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno