Deca
13.07.2022.

Luckasto ponašanje i stereotipije imaju racionalna objašnjenja

Iako se neka čudna ponašanja ponekad olako, iz pukog straha, vezuju za neke poremećaje, najčešće nema razloga za brigu. Koliko god vas ovakve radnje i stereotipije nervirale ili zabrinjavale, psiholozi tvrde da je uglavnom reč o normalnoj fazi odrastanja. U istraživanju objavljenom 2018. u časopisu "Seminars in Pediatric Neurology" navodi se da je u oko 70 odsto razvoja uključen neki od pokreta koje dete često ponavlja, a koji roditeljima izgleda potpuno besmisleno. Deca tako, ističe se, vežbaju svoja čula, ali to rade i zbog nekih dugih poriva. 

Žvakanjem stvari se ispituje okolina

Neka deca stavljaju razne stvari u usta kako bi na taj način ispitala okolinu, druga se žvakanjem stvari umiruju kada su nervozna i uplašena. Zvuci koje tada proizvode podsećaju ih na dojenje, zbog čega mozak luči serotonin i dopamin i pomaže im da se opuste, umire i uspavaju. Zato mnoga deca i sisaju prst, najčešće pred spavanje.
Iako je ova navika bezazlena, obratite pažnju da ne potraje i nakon četvrte godine, jer u tom slučaju može da izazove probleme u razvoju govora, vilice i zubića. 

Često vrpoljenje ukazuje na potrebu za dodirom

Deca koja uvrću kosu, koja se dodiruju po licu ili se često meškolje i vrpolje, imaju pojačanu potrebu za dodirom. Usled ponavljanja ovih pokreta u telu se oslobađa oksitocin, hormon zadovoljstva, ali ima dece kojoj kretanje, vrpoljenje ili cupkanje nogom pomaže da se koncentrišu. 

Mirisanje stvari priziva lepe uspomene

I odrasli su osetljivi na mirise koji mogu vratiti određene uspomene, osećaj ušuškanosti i mira, pa je tako i kod dece. Često mirisanje određenih stvari izaziva kod deteta osećaj opuštenosti, sigurnosti i pomaže mu da utone u san. Ukoliko je dete vezano za neku igračku koja za njega ima određeni miris, ono će je uvek želeti uz sebe jer će se sa njom osećati spokojnije i lakše će zaspati ili se umiriti. 

Čačkanje nosa je OK, ali ne u javnosti

Večini roditelja ovo ponašanje je nedopustivo, naročito ako se nalaze u javnosti. Međutim, kako god to čudno zvučalo, deca se takođe na ovaj način umiruju. A nos im je i zanimljvo mesto za istraživanje. Stoga, nemojte ih prekorevati i grditi, već ih blago korigujte i objasnite da takva ponašanja nisu prihvatljiva kada ste među drugim ljudima. 

Fotografišite svaku od tih smešnih dečjih faza

Pojedina deca insisitiraju na tome da po ceo dan budu kostimirana, dok ima i onih koji odbijaju da se uopšte obuku. Jedan dan mogu čak odabrati da se pretvaraju da su superheroj ili pak kuca, maca ili zeka, pa će ih oponašati sve vreme. Ovakva luckasta ponašana normalne su faze u razvoju s tim što im morate pojasniti da se te vrste igara moraju organičiti samo na kuću.
Dok dete prolazi kroz neku od svojih luckasti i smešnih faza, fotografišite ga jer će mu jednog dana kada odraste ove sličice sigurno biti sjajna uspomena. 

Da li i vaš mališan ima neku luckastu naviku?
foto: sean-foster-unsplash, jose-ibarra-unsplash, freepik, absolutedental.com, pxhere, parenting.firstcry.com

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Koferi 94103un
Set kofera Anekke Arizona 94103
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
38.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne shl8802BC
Tabla za crtanje dvostrana 
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
3.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno