Deca
07.07.2020.

Otkrijte šta uzrokuje razvojno mucanje i kako se rešava problem

U uzrastu između druge i šeste godine može se javiti takozvano razvojno mucanje koje se manifestuje time što dete ponavlja početni glas ili slog, nekad čak i cele reči, pa roditelji pomisle da je počelo naprasno da muca. Međutim, ovo je uglavnom samo faza i povezana je sa intenzivnijim razvojem govora deteta u tom periodu odrastanja. 

Zbog čega se javlja mucanje? 

Kako se rečnik obogaćuje iz dana u dan, deca počinju brže da govore, lakše sklapaju rečenice i samim tim govor postaje čistiji, bez zastajkivanja i zamuckivanja. Neka deca u ovom uzrastu počinju da koriste i poštapalice.
Mališani u ovom uzrastu uče mnogo novih stvari, brzo razmišljaju i mnogo toga bi da kažu, ali im često nedostaju izrazi i reči kojima bi to izrazili. Mucanje može da se javi i ukoliko roditelji često prekidaju dete, ubrzavaju ga tokom govora kada pokušava da iskaže svoje misli i osećanja, ukoliko često nemaju vremena da ga saslušaju i slično.
Ukoliko se ovaj problem ne reši pre polaska u školu, može se samo pogoršati jer se uvećavaju i zahtevi koji se postavljaju pred dete: upoznavanje vršnjaka, učiteljice, odgovaranje pred celim odeljenjem. 

Dete može početi da muca i usled nekog, za njega stresnog događaja u porodici. To mogu biti i naizgled mala i ne tako traumatična dešavanja, kao što je promena stana ili vrtića, dolazak novog člana porodice, nesuglasice između roditelja koje se rešavaju pred decom, vaspitne mere koje se ne podudaraju kada su mama i tata u pitanju i slično. 

Kako pomoći detetu ukoliko počne da zamuckuje? 

Da bi sklapalo jasne i potpune rečenice i izgovaralo ih pravilno, dete mora da ima takav način govora u okruženju. Ukoliko zapazite da dete počinje da muca, imajte strpljenja, blago i sa razumevanjem korigujte reči i izgovor.
Potrebno je da dete prvo razume o čemu razgovarate, da bude motivisano da odgovori, da oblikuje misao i na kraju da pronađe odgovarajuće reči kojima će te svoje misli da izrazi. Ovo je proces koji zahteva vreme i zato ovde nema mesta žurbi, kritici i oštrom korigovanju.
Kako bi se dete oslobodilo i izrazilo ono što misli i oseća, važno je održavati kontakt očima, ne prekidati ga i dozvoliti mu da se izražava svojim rečima bez ubacivanja i korekcije. Postavljajte mu jedno po jedno pitanje kako bi ono samo moglo i svoje misli da slaže jednu po jednu.

U pravilnom razvoju govora i eliminaciji mucanja pomaže da detetu čitate kad god je moguće ili da zajedno osmišljavate priče. Koristite reči i izraze koji su jednostavni i koje će dete razumeti. Ukoliko se desi da se postidi toga što nekada zamuckuje, uverite ga da i odrasli prave greške i da se kroz vežbu takve stvari daju ispraviti. Dozvolite mu da izrazi ljutnju i bes, jer neizražavanje jakih emocija takođe utiče na govor pa on postaje isprekidan i "zgrčen".
Veoma je važno da ne postavljate pred dete nerealne zahteve i dosta obaveza koje mu neće ostavljati dovoljno vremena za igru, opuštenost i druženje. Ukoliko problemi sa izgovorom i mucanjem kod deteta traju dugo i učestali su, svakako se posavetujte sa logopedom.
foto: metroparent.com, spectrumspeech.ie, familycorner.co.uk, speechease.net.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""