Predškolci
05.11.2018.

I bebe vole čitanje

Do pre samo nekoliko godina mame su, kad s decom pođu u dom zdravlja, park, kućnu posetu prijateljima i za dužu vožnju gradskim prevozom, u torbu pakovale omiljenu igračku i makar jednu knjižicu ili slikovnicu za prekraćivanje vremena. Otkad svi imaju pametne telefone sa neograničenim internetom, mnoga deca ne mare ni za šta drugo. To im je i omiljena i jedina zabava iako knjigu ništa ne bi trebalo da zameni.  Ne očekujte da im sutra vaspitači, učitelji i nastavnici usađuju ljubav prema literaturi, to je vaš zadatak. Za početak shvatite da nikada prerano da počnete da im čitate. Nema veze što ne govore, nema veze ni što vas ne razumeju.

Dovoljno je to što s bebom provodite vreme, što ona oseća da ste joj u potpunosti posvećeni i što se na taj način povezujete, a kasnije će ona sva ta lepa osećanja vezivati za knjige. Deca kojoj su roditelji redovno čitali od najranijeg detinjstva, još pre prvog rođendana, ranije progovore, bolje komuniciraju, maštovitija su i kreativnija, lakše izražavaju osećanja i sposobnija su da razumeju druge. Istraživanja su pokazala da ona tokom školovanja postižu bolje rezultate ne samo na polju jezičkih sposobnosti već i iz matematike i drugih prirodnih nauka.
U prvoj godini života slikovnica se doživljava kao igračka koju će dete, kao svaki novi predmet, ispitivati, zagledati i listati, a kasnije će je zavoleti i razumeti na pravi način. Knjige sa bogatim ilustracijama i sa veoma malo ili nimalo teksta najmlađima pomažu da razviju maštu, a smišljanjem priča na osnovu slika popravljaće jezičke i komunikacijske sposobnosti. 

Pri izboru slikovnica i knjiga za mališane vodite računa da ilustracije i tekst budu prilagođeni uzrastu. Za najmlađe, koji se tek upoznaju sa knjigom, postoji mnoštvo mekanih slikovnica maštovitog oblika, sa interaktivnim sadržajima koji će detetu biti zanimljivi i držati mu pažnju. Takođe, bilo bi lepo da se knjiga dopada i vama jer ćete zasiguno nebrojeno puta na zahtev mališana da je čitate i prepričavate.
Ukoiko je vaš mališan previše živahan da bi mirno sedeo uz knjigu dok mu čitate, birajte izdanja koja će ga aktivno uključivati u priču navodeći ga da se u nju potpuno uživi. 

Knjige služe i da se dete upozna sa važnim životnim temama, da ovlada određenim socijalnim veštinama, da se snađe situacijama u kojima bi se moglo naći i da bolje razume i sebe i druge. A ako želite sa se dete lakše umiri, da brže zaspi, da ima bolji i čvršči san, obavezno mu pre spavanja pročitajte jednu priču ili makar nekoliko stranica omiljene knjige.
Nek to bude vaš mali večernji ritual!

foto: thebump, kveller, helendoron.de

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci