Deca
03.06.2020.

Dozvolite detetu da skače po baricama i da uživa u kiši

Da se nije nadovezala na vanredno stanje, da se nismo uželeli sunca i boravka napolju, da nije tako tmurno i da ona nije tako dosadna, kiša nam verovatno ne bi mnogo smetala. No, kako smo već zagazili u jun sa izraženom potrebom naše dece da se kreću i da se igraju napolju, kiša nam ozbiljno remeti planove. Ali to je tako, budimo iskreni, zato što smo ukočeni, preozbiljni, preodgovorni i nespremni da izađemo iz zone komfora. A najgore od svega je što sputavamo decu umesto da ih podstaknemo da rade ono što sva deca sveta najviše vole – da se kvase i da se malo prljaju!

Ne postoji nijedan razlog da nakon pljuska ne izvedemo klince napolje i ne pustimo ih da skaču po baricama, pa čak i da ih predvodimo u tome. Potrebne su im samo gumene čizmice ili nepromočive duboke patike da im dan bude savršen. Ni natopljene nogavice, ni mokra kosica ne treba da ih ometaju i ograničavaju, osim ako nije hladno. Ne draite ni ako se dete izblatnjavi, malo prljavštine nikoga nije ubilo.
Imajte na umu da skakanje po barama nije samo zabavno, ono je i odlična vežba za razvoj motorike i popravljanje koordinacije. Posle kiše vazduh je pun ozona, tako da će ova mokra avantura deci višestruko koristiti.

Dok pljušti kiša, zajedno sa detetom napravite što više papirnih brodića da biste, kad izađete napolje, mogli da porinete svoju flotu. Idealno bi bilo da negde u blizini imate potok ili jezerce, ali ne mari ni ako brodići na kraju završe u bari na trotoaru ili u parku. Možda možete da organizujete i regatu, trku vaših plovila, ali to će zavisiti od količine i dubine vode. Imajte na umu dve stvari – da dete treba lepo da se zabavi i da papirne brodiće ne ostavljate u bari. Mesto im je u najbližoj kanti.

Posle kiše iz zemlje izlaze kišne gliste, a iz trave puževi, pa naše kretanje po trotoarima ume da liči na slalom jer pokušavamo da ih izbegnemo i da ih ne pogazimo. Ako vaše dete nije gadljivo, može da vraća puževe sa trotoara u travu i da ih tako spase od prolaznika koji nemaju naviku da gledaju ispred sebe dok hodaju.
I kišne gliste će mu biti zahvalne ako im spase život, ali za ovu „akciju“ spreman je mali broj klinaca.  

Verovali ili ne, šetnja po kiši je, tvrde muzikolozi, dobra i za razvijanje sluha, pa vam preporučuju da dete i sebe opremite gumenim čizmicama, kabanicom i kišobranom i da krenete u šetnju po pljusku. Ako je relativno toplo i ako nema vetra, ne čekajte da kiša stane, izađite napolje i šetajte. Nemojte da razgovarate već se fokusirajte na dobovanje kapi, na različite zvuke koji se stvaraju kad kapljica padne na drugačiju površinu, na ritam koji se menja...
A na kraju, kad kiša stane, ako budete imali sreće, očekujte veličanstvenu dugu.
Foto: savvymom.ca, naeyc.org, boundless.co.uk, scoonews.com 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno