Deca
06.05.2020.

Pomozite bebi da što pre progovori uz ove jednostavne trikove

Trenutak kada beba izgovori "mama" ili "tata" za roditelje predstavlja jedan od najsrećnijih momenata u odrastanju i razvoju njihovog čeda. Iako svako dete ima svoj tempo razvoja govora, sa 3 ili 4 godine većina njih zna dosta reči, za sve njih se tek sa šest, mada uvek ima izuzetaka, može reći da lepo pričaju. 
Da bi beba što pre počela da priča, roditelji od najranijih dana treba da joj se obraćaju što više iako ih u početku ništa neće razumeti.Istraživanja pokazuju da bebe s kojima su majke mnogo "razgovarale" od prvog dana, sa navršenih 20 meseci prepoznaju oko 130 reči više u odnosu na decu kojima majke nisu toliko pričale. Sa navršena 24 meseca ta razlika dostiže 300 reči. 
Ako se roditelj ne ograničava samo na monolog, nego bebi od prvog dana postavlja pitanja, komentariše joj zbivanja iz okruženja, poverava joj se, deli joj savete ili objašnjava kako se sprema ručak, on podstiče razvoj detetove inteligencije.
Da biste bebu stimulisali da što pre progovori i nauči što više reči, neke od ovih stvari sigurno će pomoći.

Govorite i pevajte bebi još dok je u stomaku

Puštajte bebi prijatnu, laganu muziku, pevušite joj i razgovarajte s njom i pre nego što se rodi. Mamin glas umiruje bebu i tako će biti i nakon rođenja, jer će joj biti poznat pa će se dete osećati zaštićeno, a kasnije će kroz učenje govora imitirati mamu. 

Pričajte s bebom često i to od prvog dana

Kada se beba rodi, vaš razgovor treba da prate gestovi, osmesi i nežni izrazi lica. Na taj način u bebinom mozgu stvaraju se sinapse tj. veze između neurona koje igraju veoma važnu ulogu u razvoju govora i govornog aparata. 

Koristite igračke i fizički kontakt kao princip učenja

U bebino vidno polje unosite jedan po jedan predmet tj. igračku jarkih boja, ponavljajte zvuke koje ona pravi, oponašajte njene izraze lica, gledajte je u oči dok joj govorite, šapućite joj, zovite je po imenu ili stavite njene prstiće na vaše usne dok joj pričate nešto. Sve ovo, koliko god delovalo banalno, bebama pomaže da brzo savladaju govor.  

Kad joj se obraćate, kombinujte reči i gestove

Sve reči koje govorite bebi dok je hranite, uspavljujete ili kupate, dok joj opisujete ono što radite, ispratite i gestovima ruku - stavite sklopljene ruke ispod glave ili joj pokretima ruku pokažite da nema više kašice ili da je vreme da izađete u šetnju. 
 

Pevajte joj pesmice i uspavanke svako veče

Dečji mozak je kao sunđer a to je naročito izraženo pre nego što bebe utonu u san. Čitajte joj priče i pevajte pesmice, jer ćete joj na taj način uposliti mozak koji uči i usvaja nove informacije i tokom sna. 

Okružite bebu knjigama i slikovnicama

Kada dođe u uzrast u kom pažnju počinju da joj privlače slikovnice, razgledajte ih zajedno, imitirajte zvuke koje proizvode životinje, vozila ili instrumenti sa slika i imenujte svaki od njih. 
 

Ne pričajte joj bebećim jezikom 

Važno je da se bebi obraćate jasnim izgovorom, bez toga da imitirate dečji govor, već svaku reč izgovarajte i naglašavajte baš onako kako treba.Imajte strpljenja kada dete počne da priča i greši, nežno ga korigujte i zajedno vežbajte.
Upamtite da svako dete ima svoj ritam razvoja i da ne postoje stroga pravila koji fond reči dete mora imati u određenom uzrastu, kada treba da počne jasno da govori ili kada je vreme za prvu reč. 
Negujte kod deteta radoznalost jer će na taj način učiti i širiti fond reči svakim danom.
foto: unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno