Deca
18.03.2020.

Bebi nosić nije zapušen zbog korone, ali mora da se čisti

Zapušen nos ume da nervira i nas odrasle, posebno ovih dana kad svi strahujemo od koronavirusa, a bebama predstavlja daleko veći problem jer im onemogućava normalno disanje i normalan san. Beba koja ne može da diše bez poteškoća, ne može lepo da spava i ne može lepo da sisa, što je više nego dovoljno da bude nervozna, razdražljiva i plačljiva. 

Ukoliko niste sigurni da li beba neometano diše, stavite joj ogledalce blizu nosića i nakon nekoliko sekundi proverite da li se zamaglilo ispod obe nozdrve. Ukoliko nije, to znači da je neka od nozdrva zapušena i da je treba pročistiti. 

Zapušen nosić kod beba nije retkost 

Dok beba boravi u stomaku okružena je plodovom vodom koja se nalazi i u nosnim šupljinama pa neko vreme nakon rođenja potrebno je da se disanje i nosić stabilizuju i priviknu na novu okolinu i da se disajni putevi u potpunosti pročiste. Kod veoma malih beba u prvim nedeljama života, nosić se često zapušava. Ukoliko iz nosa ništa ne curi, znači da nije u pitanju prehlada, a većina roditelja to prvo pomisli.

Bebe tokom prvih meseci života ne znaju kao odrasli da dišu na usta, a imaju i uske disajne puteve pa im treba pristupati pažljivo naročito tokom hranjenja ili ukoliko je potrebno davati im neke lekove. 

Beba ima problema sa nosićem ako: 

  • hrče dok spava
  • diše veoma čujno i bučno
  • često kašljuca
  • ima vodenkasti iscedak iz nosića

Problem sa disanjem otežava hranjenje 

Ukoliko je nosić zapušen, beba će tokom sisanja često da zastaje kako bi uhvatila vazduh, neće moći dovoljno da jede jer se brzo umara. Ona može lakše da se zagrcne i naguta vazduha, pa se onda mogu javiti i problemi sa varenjem, grčevi i bljuckanje. Zato je čist nosić veoma važan za bebino napredovanje, miran obrok i san. 

Priroda nudi pomoć u otčepljivanju nosa

Ispiranje slanom vodom
Slana voda ili fiziološki rastvor koji naprskate bebi u nosić pročistiće disajne puteve, razrediti sluz ukoliko eventulno postoji i olakšati joj disanje. 

Eterična ulja
Manji peškir nakvasite toplom vodom pa po njemu sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaluptusa i držite ga blizu bebe kako bi joj opustilo i proširilo disajne puteve. Savetuje se da beba, ukoliko je moguće, spava na strani umesto na leđima kako se sadržaj iz nosa ne bi slivao u grlo. 

Suv vazduh iritira disajne puteve 

Uvek u bebinoj sobi držite posudicu sa vodom na radijatoru ili peći kako vazduh ne bi bio suviše suv. Veoma je važno da čišćenje bebinog nosića postane deo redovne rutine, a ukoliko je potrebno, pregledajte ga uvek pre sisanja i pre spavanja kako bi neometano mogla da diše, da lepo i dovoljno jede i da duboko spava kako bi se odmorila.

I ne... Ne brinite. zapušen nosić nema veze sa koronom.
foto: pexels, pxhere, unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno