Deca
14.03.2020.

Lek za pelenski osip naći ćete u frižideru, špajzu i kuhinji

Gotovo da nema mame koja se nije suočila sa mukom zvanom pelenski osip. Ovaj problem može varirati od blagog crvenila, osipa u tačkicama, a u najkomplikovanijim slučajevima pojavljuju se zadebljanja i gnojne ranice. Koža postaje suva, vruća na dodir, peruta se i ljušti.

Pelenski osip izazivaju promene u ishrani

Bebe su u nekim periodima osetljivije i podložnije pojavi pelenskog osipa jer su sa maminog mleka prešle na formulu, sa formule na kravlje mleko, sa mlečne na nemlečnu ishranu, zato što im niču zubići, zbog antibiotika... Pelenski osip nastaje pod dejstvom bakterija ili gljivica, a do ojeda dolazi ukoliko se pelena ne menja na vreme, ako koža nije lepo očišćena, ukoliko beba ima dijareju. Ojed može biti i reakcija na neki od hemijskih sastojaka iz jednokratnih pelena, praška i omekšivača kojima se peru i održavaju platnene pelene. 

Za otklanjanje tegoba potražite pomoć iz prirode

Ukoliko se problem tek pojavio, ako je samo na jednom delu tela, tj. ne širi se, beba se oseća dobro i nema povišenu temperaturu, a koža nije natečena, rešenje potražite u kuhinji. 

Soda bikarbona

Svima je poznato dezinfekciono svojstvo sode bikarbone. Dve kašičice sode bikarbone rastvorite u vodi u kojoj ćete kupati bebu, umirićete joj iritiranu i osetljivu kožu.  

Kupka od zobenih pahuljica

U blenderu sameljite zobene pahuljice u pa dve-tri kašičice sipajte u vodu u kojoj ćete kupati bebu. Neka brčkanje traje najmanje 15 minuta.

Kokosovo ulje

Na iritiranu regiju nanesite tanak sloj kokosovog ulja i sačekajte da ga koža lepo upije pre nego što bebi stavite pelene. Ono će umiriti iritiranu kožu i ublažiti osip. 

Majčino mleko 

Da, lepo ste pročitali. Nekoliko kapi svog mleka utrljate na iritirane regije i pustite da se osuši pre povijanja. To će efikasno rešiti problem pelenskog osipa. 

Jogurt

Nanošenje tankog sloja običnog jogurta pomoći će da se upala smiri, da se osip ublaži i da koža bude hidrirana. 

Pravilna nega umanjuje rizik od pojave osipa 

Pojavu osipa sprečićete tako što ćete bebu redovno presvlačiti čak i ako koristite pelene sa velikom moći upijanja. Probajte i različite vrste pelena, jer možda neki od sastojaka onih koje trenutno koristite izaziva iritaciju.
Ako koristite platnene pelene, iskuvavajte ih i peglajte ih. Za negu i čišćenje treba koristiti vlažne maramice bez mirisa ili pamučne krpice natopljene običnom, mlakom, prokuvanom vodom. Što je češće moguće, ostavljate pelensku regiju otkrivenu kako bi koža neometano disala.

Obavezno se javite lekaru ako

...se u kombinaciji sa osipom javi i dijareja
...se pojave plikovi i ako koža menja boju 
... ima otoka, krastica ili plikova
... se osip ne povuče u roku od dva-tri dana
foto: pxhere, pixabay, pexels, unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno