Deca
03.03.2023.

Lek za pelenski osip naći ćete u frižideru, špajzu i kuhinji

Gotovo da nema mame koja se nije suočila sa mukom zvanom pelenski osip. Ovaj problem može varirati od blagog crvenila, osipa u tačkicama, a u najkomplikovanijim slučajevima pojavljuju se zadebljanja i gnojne ranice. Koža postaje suva, vruća na dodir, peruta se i ljušti.

Pelenski osip izazivaju promene u ishrani


Bebe su u nekim periodima osetljivije i podložnije pojavi pelenskog osipa jer su sa maminog mleka prešle na formulu, sa formule na kravlje mleko, sa mlečne na nemlečnu ishranu, zato što im niču zubići, zbog antibiotika... Najčešće je to period od sedmog do devetog meseca života. Pelenski osip nastaje pod dejstvom bakterija ili gljivica, a do ojeda dolazi ukoliko se pelena ne menja na vreme, ako koža nije lepo očišćena, ukoliko beba ima dijareju.

I ovo može da izazove ojed kod beba


Ojed može biti i reakcija na neki od hemijskih sastojaka iz jednokratnih pelena, praška i omekšivača kojima se peru i održavaju platnene pelene. Neke bebe su osetljivije od drugih pa je preporuka da se za bebe ne koriste omekšivači veša, ni jaki deterdženti. Takođe, i sapuni koji isušuju kožu mogu da izazovu ojed. Kako mališani rastu tako postaju aktivniji pa do ojeda može doći usled trenja kože o kožu najčešće u predelu butina, ispod pazuha i u donjem stomaku, pogotovo u toplijim mesecima.

Sprečite osip kod beba uz pomoć iz prirode


Ukoliko se problem tek pojavio, ako je samo na jednom delu tela, tj. ne širi se, beba se oseća dobro i nema povišenu temperaturu, a koža nije natečena, rešenje potražite u kuhinji. 

Ojed kod beba i soda bikarbona

Svima je poznato dezinfekciono svojstvo sode bikarbone. Dve kašičice sode bikarbone rastvorite u vodi u kojoj ćete kupati bebu, umirićete joj iritiranu i osetljivu kožu.  

Napravite kupku od zobenih pahuljica

U blenderu sameljite zobene pahuljice u pa dve-tri kašičice sipajte u vodu u kojoj ćete kupati bebu. Neka brčkanje traje najmanje 15 minuta.

Kokosovo ulje pomaže kod pelenskog osipa

Na iritiranu regiju nanesite tanak sloj kokosovog ulja i sačekajte da ga koža lepo upije pre nego što bebi stavite pelene. Ono će umiriti iritiranu kožu i ublažiti osip. 

Majčino mleko, lek za sve bebine tegobe

Da, lepo ste pročitali. Nekoliko kapi svog mleka utrljate na iritirane regije i pustite da se osuši pre povijanja. To će efikasno rešiti problem pelenskog osipa. 

Jogurt ublažava upalu nastalu od osipa

Nanošenje tankog sloja običnog jogurta pomoći će da se upala smiri, da se osip ublaži i da koža bude hidrirana. 

Kako sprečiti osip u pelenskoj regiji?

Pravilna nega beba umanjuje rizik od pojave osipa 

Pojavu osipa sprečićete tako što ćete bebu redovno presvlačiti čak i ako koristite pelene sa velikom moći upijanja. Probajte i različite vrste pelena, jer možda neki od sastojaka onih koje trenutno koristite izaziva iritaciju.
Ako koristite platnene pelene, iskuvavajte ih i peglajte ih. Za negu i čišćenje treba koristiti vlažne maramice bez mirisa ili pamučne krpice natopljene običnom, mlakom, prokuvanom vodom. Što je češće moguće, ostavljate pelensku regiju otkrivenu kako bi koža neometano disala.

Saveti lekara za savršenu bebinu kožu

Lekari savetuju da izbegavate proizvode koji sadrže formaldehid, dioksan, nitrosamin, jer je dečja koža neuporedivo osetljivija od kože odraslih.
Preporučuje se da se za negu dečje kože koriste preparati koji ne sadrže veštačke boje i parfeme, proizvodi koji sadrže bilje ekstrakte i esencijalna ulja nevena, kamilice ili aloje, koja deluju umirujuće na kožu.
Neven: ima antiupalna i antimikrobna svojstva i pomaže obnavljanje kože.
Aloja vera: ublažava upale i vraća koži elastićnost i vlažnost.
Kamilica: stimuliše regeneracju iritirane i oštećene kože.
Ulje noćurka: sadrže esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline koje podstiču stvaranje novih slojeva epiderma.
Vitamini A, C i E: Pomažu obnavljanje ćelija kože, jačaju njenu otpornost, poboljšavaju cirklulaciju.

Obavezno se javite lekaru ako:

...se u kombinaciji sa osipom javi i dijareja
...se pojave plikovi i ako koža menja boju 
... ima otoka, krastica ili plikova
... se osip ne povuče u roku od dva-tri dana
foto: ReadyElements-pxhere, jonathan-borba-unsplash,tookapic-pixabay,cdc-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ranac za vrtić Unicorn 100813
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drvene igračke TV279gb
Drvena igračka Pizza TV279
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Klackalice 619aris
Stolica klackalica za decu 619aris
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno