Deca
19.02.2020.

Hrkanje kod dece i beba - tako mali, a zvižde, stružu i hrču ko matori

Hrkanje kod dece i beba

Od beba i male dece se očekuju razna iznenađenja u koja, da budemo iskreni, ne spadaju zviždanje, struganje i hrkanje, pa ovi noćni zvuci koji dopiru iz kreveca ili iz dečje sobe izazivaju kod roditelja strah i strepnju. Za tim, srećom nema razloga, jer je ova pojava uglavnom apsolutno bezopasna. Malci hrču zato što su njihovi disajni putevi uski i često ispunjeni sekretom koji se susreće sa izdahnutim vazduhom, a ovih dana uzroke hrkanja uglavnom treba vezivati za prehladu, infekcije gornjih respiratornih organa i uvećanje krajnika.

Prevencija hrkanja kod dece i beba

Redovna higijena nosa mnogo znači, pa je ne preskačite. Svako veče nakon kupanja, a pre spavanja, bebi i maloj deci nakapajte malo fiziološkog rastvora u nosić. Ako to nije dovoljno, ponovite postupak pa rastvor i sekret izvucite nazalnom pumpicom. S njenom upotrebom ne smete da preterujete, ali zato na fiziološkom rastvoru ne morate da štedite. Za decu koja znaju da duvaju nosić pumpica vam svakako nije potrebna.

Uredite prostor u kome dete boravi, suv vazduh može da izazove hrkanje kod dece

I tokom dana, a naročito uveče, pre spavanja, prostoriju provetrite da ne bude previše zagrejana, a bilo bi dobro i da koristite isparivače za vlaženje vazduha. Ukoliko imate TA pć ili centralno grejanje, možete da koristite i posudice sa vodom koja će isparavati.
Podrazumeva se da u prisustvu bebe i male dece nema pušenja i duvanskog dima i da ćete, ako su vam mališani preosetljivi iz njihove sobe ukloniti debele tepihe, zavesa i glomazne plišane igračke i da ćete temeljnije brisati prašinu i podove.

Položaj beba za spavanje

Bebe, iako je taj položaj ko stvoren za hrkanje, treba da spavaju na leđima. Tako se smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti, što je daleko bitnije od zvukova koji dolaze iz kreveca. Ostala deca će svakako spavati onako kako se sama nameste, a na vama je samo da im odaberete odgovarajući jastuk koji će im olakšati disanje i ublažiti hrkanje.

Da li hrkanje kod dece i beba može da ukaže na neke ozbiljnije probleme?

Ponekad, srećom retko, hrkanje ukazuje na probleme sa disanjem, odnosno na ozbiljnije suženje disajnih puteva zbog čega se dete muči da dođe do vazduha. Zato, ukoliko vaše dete hrče skoro svake noći, čak i kada nije prehlađeno i kada je vlažnost vazduha u sobi savršena, kada hrče po čitavu noć, ako hrče veoma glasno, ako spava otvorenih usta a nos mu nije zapušen, a naročito ako vam se učini da ima zastoje u disanju tokom sna, obavezno ga odvedite pedijatru. Važno je da se ustanovi da dete ne pati od apneje, prekida disanja u snu, koja može da izazove iscrpljenost, umor, bledilo, tamne podočnjake, razdražljivost, poremećaj pažnje i koncentracije...
Foto: clevelandclinic.org, foxnews.com, webanne.com, raisingchildren.net.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno