Deca
04.02.2020.

Košmari su sastavni deo odrastanja. Evo kako da se nosite sa njima

Između druge i četvrte godine počinje da se razvija osećaj straha, pa u tom uzrastu kod dece kreću noćne more. U ovom dobu značajno se razvija i  mašta, što je razlog više da mališane muče ružni snovi. 

Svakom roditelju se desilo da se dete u sred noći probudi uplakano i da nakon toga dugo ne može da se smiri i zaspi. Ovo ukazuje da je sigurno imalo noćnu moru koje se sutradan može, ali i ne mora sećati. Uzrok noćnih mora može biti priča, bajka ili crtać sa strašnim elementima, a najčešće ih izazivaju događaji koje je dete doživelo kao stresne - promena vrtića, vaspitačice, osobe koja ga čuva, dolaska bebe u porodicu, odvikavanja od pelena...

Kada se dete probudi i počne da plače, obavezno ga utešite i umirite. Nemojte da negirate i minimizujete strah i da ubeđujete dete kako to nije ništa strašno. Zagrlite ga i dopustite mu da vam ispriča šta je sanjalo.

Ušuškajte ga ponovo, dajte mu omiljenu igračku ili ćebence, pokažite mu da u ormaru i ispod kreveta nema čudovišta i, ako je potrebno, ostavite noćno svetlo i odškrinuta vrata kako bi bilo sigurno da ste blizu, da ćete ga čuti ako vas ponovo bude dozivalo. Ukoliko ga nekada primate u svoj krevet kako bi se lakše umirilo, vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

U preveniranju noćnih mora pomažu mali večernji rituali - kupanje miršljavom kupkom, uspavanke i čitanje lepih priča. Deci ne dozvoljavajte da se uspavljuju crtaćima ili muzikom sa tableta, ali mu zato obavezno donesite u krevet omiljenu igračku da spava sa njom.
foto: kids-harbor.com, eresmama

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno