Deca
20.01.2023.

Mucanje počinje između druge i šeste godine, a evo kako se leči

Mucanje se ispoljava u isprekidanosti i nepravilnosti govora, a nastaje usled grčenja organa za artikulisanje i disanje. Često je praćeno i učestalim treptanjem i sličnim tikovima koji se javljaju u toku govora. 

Dečaci čak tri puta češće mucaju od devojčica, a ovaj problem se uglavnom javlja između druge i šeste godine. Kod 99 odsto dece mucanje se izgubi tokom odrastanja, dok će samo jedan odsto njih mucati i u odraslom dobu.
Kod gotovo sve dece javlja se fiziološko mucanje između druge i četvrte godine. U tom uzrastu dete uči oko 2.500 različitih gramatičkih oblika i reči pa je sasvim normalno i prirodno da se zbuni i da s poteškoćom izgovara komplikovane rečenice. Ukoliko roditelji od njega očekuju mnogo kada je razvoj govora u pitanju, kod deteta u ovom uzrastu može da se javi i mucanje iz straha. Međutim, ovo nije klasično mucanje i vremenom se gubi. 

Mucanje se javlja pre svega usled naslednih faktora, ukoliko dete doživi neku traumu, a može biti i urođeno. Ukoliko dete počne da muca, ne pokazujte napetost, ne grdite ga i ne ispravljajte ga non-stop. Pomažite mu da izgovori reči i glasove sa kojima ima problem, svakog dana malo vežbajte s njim i korigujte ga. Pažnju mu usmeravajte na aktivnosti i stvari koje voli kako bi se opustilo, a od pomoći mogu da budu i vežbe disanja.

Takođe, nemojte ga izlagati bilo kakvim stresnim situacijama i svađama. Dopustite mu da samo završava misao i sklapa rečenice. Ukoliko uočite da dete ima veću blokadu, da zbog problema izbegava da govori, da je postalo povučeno i nesigurno u sebe i da ne možete sami da rešite ovu situaciju, obavezno se javite logopedu.
foto: female-psychologist-helping-girl-speech-therapy, tookapic-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dečije plafonjere 71760/53/16
Philips plafonjera Planes orange   Ova okrugla Disney Planes plafonjera osve...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.699,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno