Deca
22.01.2020.

Znate li šta je Moro refleks i zašto je on toliko važan za bebe

Novorođene bebe, kažu mame koje su rodile i odgajile više od dvoje-troje dece, liče na bombonjere. Naoko su malene, lepe, rezličite i pune iznenađenja. Neka od tih iznenađenja, i lepa i manje lepa, naprosto očekujemo, za neka druga nismo spremni. Kao što unapred znamo da će u skoro svakoj kutiji biti i bombonjera sa marcipanom i sa rum punjenjem, tako znamo i da većina bebe mnogo spava i mnogo plače. No, ako nas niko nije upozorio na bombonjeru sa čilijem ili biberom, nećemo je očekivati, kao što nikada ne bismo očekivali neke čudesne stvari koje novorođenčad rade a koje su rezultat urođenih refleksa.


Bebe se, objašnjavaju neonatolozi, rađaju sa snažnim refleksima koji im pomažu da se prilagode novoj sredini i da odgovore svim iznenađenjima sa kojima se sreću. Neke od njih kao što su refleks traženja (dojke) usnama i refleks sisanja, beba može da ispolji već u prvim minutima i satima života jer će, čim je stave mami na grudi, instinktivno okretati glavu ka izvoru dodira, a ako uspe da se domogne dojke instinktivno će početi da sisa. U prvi mah će se, znaju sve mame, javiti i refleks hvatanja dlanom u cilju hvatanja predmeta, ali i Moro refleks, jedan od najkompleksnijih i najvažnijih i koji nestaje nakon tri do četiri meseca.


Na rođenju on omogućava bebi onaj prvi, najvažniji udah, a potom služi za sprečavanje SIDS-a (sindroma iznenadne smrti u kolevci). On će  naterati bebu, ako zaroni lice u podlogu, da odigne glavicu i da oslobodi disajne puteve. On se javlja i kada se detetu iznenada izmakne podloga ili kada prilikom intenzivnih svetlosnih ili zvučnih nadražaja dete širi ruke i prste i pokušava da dohvati bilo šta kako bi sprečilo „propadanje“, a najizraženiji je kada bebu spuštate u krevetac.


Ukoliko vam to otežava uspavljivanje ili remeti bebin san, što nije ni malo neuobičajeno, isprobajte sledeće trikove:

  • Kada je spuštate, bebu držite čvrsto uz sebe što duže. To znači da treba da se savijete što više kako biste je odvojili od sebe tek u momentu kada leđima dodirne dušek. U tom slučaju neće imati utisak da propada, pa se neće prestrašiti.
  • Od pomoći može da bude i čvrst povoj, odnosno čvrsto umotavanje bebe u tanku tkaninu sa rukama ispruženim uz telo i ispruženim nogama, tako tako da ne može da mlatara njima. Tako „stisnuta“, beba će imati osećaj da je u materici, na sigurnom, pa se neće bojati ni propadanja ni sopstvenih ekstremiteta koji mlataraju oko nje.

Ako želite da isprobate ovu tehniku, evo uputstva za povijanje bebe.
Foto: harvard.edu, flo.health, verywellfamily.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno