Bebe
11.10.2017.

Umotajte ih, to umiruje

Na prvim stranicama albuma svih onih koji gaze petu deceniju, ali i onih starijih, nalaze se crno-bele fotografije beba umotanih u tetra pelene od glave do pete. Majke su nas tako povijale ne samo u prvim danima po rođenju, već i mesecima nakon toga dok nismo naučili da iščupamo ruke i „oslobodimo se“.
Posle su u modu ušli široko povijanje, slobodne ručice, vrećice za spavanje, ali se sada sve više pedijatara vraća na staro i preporučuje čvrsto umotavanje beba.

– Beba u maminom stomaku, naročito u poslednjim mesecima trudnoće, ima veoma malo prostora, pa ručice i nožice drži zgrčene uz telo. Toplo joj je, oseća se sigurno i spokojno, a sve to nestaje u trenutku rođenja. Nestaju i toplina i spokoj i sigurnost, i počinje upoznavanje sa spoljnim svetom koji je veliki i zastrašujuć – objašnjavaju stručnjaci Američke akademije za pedijatriju. Ručice i nožice joj, dodaju oni, više nisu čvrsto priljubljene uz telo, mrda ih, pomera i refleksno mlatara što je plaši i čini uznemirenom, jer je sve to potpuno drugačije od njenog devetomesečnog okruženja

– Iz tog razloga se mladim roditeljima, ako beba često plače, uznemirena je, trza se u snu, ima ogrebotine po licu od sopstvenih noktića, preporučuje da probaju čvrsto da je umotaju, jer će joj tako pružiti sigurnost kakvu je imala u materici. Ograničavanje pokreta ruku i nogu je ključno, a radi se samo ako je beba zdrava i ako je iz porodilišta otpuštena bez razvojnih problema – preporučuje Američka akademija za pedijatriju.

Za čvrsto povijanje se koristi tanka, mekana, pamučna, elastična tkanina kvadratnog ili pravougaonog oblika, jer bi čvrst materijal onemogućio bebu da mrda nožice što nije dobro za razvoj kukova. Znači, noge treba da budu umotane, ali ne čvrsto, ali zato ruke moraju da budu priljubljene uz telo. Ukoliko je bebi previše vruće, a to ćete prepoznati po zažarenim obraščićima, odmotajte je, razgolitite, pa je ponovo umotajte.

Ne preporučuje se da beba spava umotana čitavu noć, već da se ova tehnika primenjuje samo za uspavljivanje i smirivanje. Takođe, nije dobro ni da umotavate bebe starije od tri meseca, jer u tom uzrastu one već počinju da se okreću s jedne na drugu stranu ili barem da pokušavaju to da učine.
Probajte, ništa vas ne košta, a može mnogo da vam donese. U najgorem slučaju, manje bebinog plača i više sna.

Foto: pixabay, glukiorganics.org
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno