Deca
16.01.2023.

I kada je natprosečno inteligentno, dete je dete. Ne zaboravite to

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, dva do pet odsto dece je natprosečno inteligentno. Jedini relevantan kriterijum koji pokazuje da li dete ima visoke sposobnosti jeste koeficijent inteligencije i to u slučajevima kada je on viši od 130.

Natprosečno inteligentna deca su najčešće od malena veoma znatiželjna i muzikalna, imaju smisla za humor i veoma rano nauče da čitaju. S druge strane, mogu da budu emotivno osetljivija u odnosu na drugu decu, pa se često osećaju kako ih okolina ne razume. Mnogi od njih tokom odrastanja pate od anksioznosti, strahova i manjka samopouzdanja. 

Najvažnije je da prvo roditelji prepoznaju emotivne potrebe svog deteta, da ga razumeju i podrže, i da ga konstantno motivišu, a ukoliko ima problema sa samopouzdanjem da ga uvek saslušaju. 

U velikoj meri značajna je i saradnja roditelja i nastavnika kako bi dete usmeravali u pravcu njegovih potreba i interesovanja. Važno je podržavati ga u oblastima koje ga interesuju i koje voli, ali bez pritiska i pretrpavanja obavezama i dodatnim aktivnostima, već u skladu sa njegovim ritnom i potrebama. 

Naoružajte se strpljenjem jer ova deca su nepresušan izvor pitanja i potpitanja, što nekad može da bude izuzetno naporno. Deca sa natprosečnim kapacitetima često ne poštuju norme i autoritete, gube interesovanja za aktivnosti koje zahtevaju punu pažnju, monotone i rutinske obaveze kao što su pranje zuba, oblačenje, sređivanje sobe.

Natprosečno inteligentna deca, a to se od njih očekuje, ne briljiraju u svemu i nemaju sjajne ocene iz svih predmeta. Zato ona treba više da se posvete onim oblastima i naukama koje ih zanimaju. Ukoliko se pred njih postave preveliki zahtevi i očekivanja samo zato što imaju visok IQ, mogu da postanu veoma frustrirani. 

Dozvolite im da dok su deca budu deca, da pored svih dodatnih i vannastavnih aktivnosti i zadataka nađu vreme za igru, druženje s vršnjacima, hobije, pa čak i za lenčarenje. Objasnite im da je u redu da greše i da uče iz grešaka, kao i sva druga deca. Jer oni zaista i jesu deca.
foto: paige-cody-unsplash,hulki-okan-tabak-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno