Deca
13.01.2020.

Znate li šta spada u pravilnu negu bebinih očiju i šta su razlozi za brigu

Kada se pomene nega beba, većina ljudi  će prvo pomisliti na kupanje, menjanje pelena i negu kože, što je sasvim u redu. Međutim, ne smemo zaboraviti ni negu nežnih bebinih očiju, koje mogu lako da se inficiraju. 

Šta raditi ukoliko dođe do infekcije?
Ukoliko primetite da su bebine oči crvene i suzne, najverovatnije je da ima neku vrstu infekcije ili da se prehladila. Neka novorođenčad od prvog dana imaju plačan pogled zato što im je od rođenja blokiran jedan jedan ili oba suzna kanala, pa se ne prazne kako treba. Ovaj problem prolazi sam od sebe, do bebine prve godine, a dotle krmelje i pojačan sekret iz očiju, ako oči nisu crvene, ispirajte kamilicom ili čistite komadićem gaze umočenim u mlaku prokuvanu vodu. 

Čistu, sterilnu gazu umočite u mlak čaj ili vodu i brišite oči od spoljašnje ivice ka nosu. Postupak ponavljajte tri do četiri puta dnevno i svaki put koristite novu, sterilnu gazu. Ako su oči crvene, ako je sekret tamnožut i ako ga ima mnogo, obavezno konsultujte pedijatra kako bi prepisao odgovarajuće kapi ili mast. 

Zanimljivosti o bebinim očima

  • U početku bebe vide samo obrise, senke i razaznaju svetlost. Oko drugog meseca počinju da prepoznaju lica roditelja kada im se približe i čak počinju da im se osmehuju
  • Oko trećeg meseca stiču sposobnost da gledaju prostor u 180 stepeni tj. da prate pogledom pokrete bliskih predmeta. 
  • Nakon šestog meseca bebe počinju da vide boje u svom punom koloritu
  • U prvom mesecu života beba najčešće plače bez suza pa tek nakon toga njihovo telo počinje da ih luči
  • Čak do šestog meseca, boja očiju koja preovladava je sivoplava ili tamno plava. To je zbog toga što se pigmentacija očiju povećava tokom cele prve godine, pa svoju konačnu nijansu oči dobijaju tek nakon šestog meseca, kod nekih beba i kasnije
  • Pri oftalmološki pregled trebalo bi obaviti nakon navršene prve godine života ukoliko je sve u redu i ako pre toga niste uočili nikakve probleme. 
  • Eventualne probleme mnogo je lakše rešavati i korigovati do detetove šeste godine života, pa su zato kontrolni pregledi do tog uzrasta veoma važni. 
    foto: parenting.firstcry.com, sleepbaby.org, angohealth.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno